2025-02-08
今日午后于大坑吃完午饭,一心想着找一家新的咖啡店饮咖啡试吓新嘅口味。行咗一圈,见到一间门口古色古香嘅咖啡店,于是同朋友打算买两杯外卖。入到店舖,就问坐cashier 的女店员攞餐牌。她冷冷地忘了我一眼,指着面前的电脑屏幕对我说「这里」,我就回应「哦,原来在这里」。那里只有三款选择:regular black, regular white &手冲。于是我哋就嗌咗两杯regular black, 然后我就问「请问有冇冻㗎?」,佢眼都冇望我一眼就回应「冇」。呢一刻我已经同我朋友对望,觉得感觉非常差。她收了钱后,极速就同我哋讲「出边等」。其实作为一个普通嘅香港人,我真系对服务态度冇特别嘅要求,但系未至于可以接受不礼貌对待。𠮶位女士嘅态度真系好似我有啲嘢亏欠咗佢咁,令人非常难受。咁我哋喺等待期间都有讨论,我哋曾经有一刻期待过当佢嘅服务态度如此嚣张嘅时候,佢嘅咖啡一定非常出色。而最后嘅结果系令我们失望的,我们用了$35(价钱非常便宜)买了一杯热水….我唔系咖啡专家,但系我真系分到热水同咖啡最后最后,喺我哋嘅等待期间我无意间看见他们Hau的一张告示,意思大概系门口嘅大门系古董嘅门,千祈唔好勉强推拉。
最后最后,喺我哋嘅等待期间我无意间看见他们Hau的一张告示,意思大概系门口嘅大门系古董嘅门,千祈唔好勉强推拉。本来都好正常,但系偏偏佢就写咗一句「古董门赔不起。」我谂佢本来嘅意思应该系「古董门,你赔不起」… 其实要表达嘅方法真系有好多好多种,点解又偏偏用一种贬低人嘅手法去表达?
结语:这间咖啡店,无论态度手法和味道,我都饮不起