星期日心血来潮由铜锣湾行咗去大坑觅食,误打误撞经过呢间见个名咁眼熟,即刻望吓openrice,发现喺大坑餐厅中评价都几高,所以就决定试吓!呢间小店得几张枱,开放式厨房,可能间铺太过隐世,星期日晚比较少人。睇咗散叫餐牌,发觉套餐抵啲,所以我地拣咗special menu 6 course $698,头盘三拣二。另外叫两份套餐可以以优优价$198 要支house wine,非常抵!但因为我钟意红,朋友钟意白,所以都系各自叫算啦!❤️ 日本剌身带子配蟹肉藜麦沙律带子够哂大只,啖啖肉!配合有咸香味嘅黑鱼子,带出淡淡嘅鲜味!蟹肉藜麦沙律,蟹肉丝都多再配搭藜麦口感有嚼劲,层次丰富。本身怕食完会饱肚,但太好味食吓食吓忍唔住食哂。好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)❤️ 香煎鹅肝配苹果酱系我最爱嘅鹅肝😍 口感细致厚实肥美,油香系口入面爆哂出黎!再配埋甜甜地嘅苹果酱,中和油腻感,最佳配搭!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)❤️ 海胆龙虾汤龙虾味够,入面有一大旧海胆,非常足料!略嫌海胆微苦,不过overall 都算香浓够creamy又唔会偏咸嘅龙虾汤!好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)❤️ 芝士薯蓉焗啡菇菇味好香浓又jui

❤️ 日本剌身带子配蟹肉藜麦沙律
日本剌身带子配蟹肉藜麦沙律
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ 香煎鹅肝配苹果酱
香煎鹅肝配苹果酱
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)

❤️ 海胆龙虾汤
海胆龙虾汤
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 芝士薯蓉焗啡菇
芝士薯蓉焗啡菇
菇味好香浓又juicy! 薯蓉比平时食开无咁竭身,多咗份顺滑口感!食落都无咁饱肚,可以够肚食下一道菜,呢啲细心位加一加分!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ 香煎美国顶级西冷拼虎虾配红酒汁
香煎美国顶级西冷拼虎虾配红酒汁
西冷叫咗medium, 牛肉中心呈粉红色,火候控制得几好,肉汁丰富,唔会煎到干哂,对于小店嚟讲真系令我喜出望外!不过扒本身嘅质素就普通,有啲筋,另外虾都唔太新鲜。
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

❤️ 华伦甜品
华伦甜品
佢有三款甜品,我地拣咗brownie 同lemon cheesecake。brownie 唔会太甜。lemon cheesecake 意外地唔会漏,反而有种清新感,喺好饱嘅情况吓都食得哂!
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
虽然佢地嘅用料唔算靓,但都好明白小店好难控制人流同成本,要长期keep 住靓食材系有啲困难,好彩味道搭救!佢每一道调味都出色,每一道都会令你有惊喜,性价比个人觉得都算唔错。
日本剌身带子配蟹肉藜麦沙律
香煎鹅肝配苹果酱