2015-11-14 896 浏览
同友人喺铜锣湾睇完戏,就步行到大坑觅食,虽然是日周末,但系大坑都唔算好旺,多数都系酒吧多人去饮野倾计;两支公又唔系好饿,就扑锤食串烧喇!呢间日式烧烤店面积细细哋,感觉休闲无拘束,可以边睇电视,串串下,吹吹水都唔错!最后点左乌冬、木鱼烧茄子、鸡软骨、牛舌、白鳝、秘制汁烧广岛蚝、三文鱼头、大啡菇、鱿鱼筒酿糯米、同烧菜心,虽然话就话唔太饿,但一点就失控。上菜速度都几快,先嚟就系乌冬:似巑岐乌冬咁滑嘟嘟,但个汤底明显就系公仔面味精包...呢个木鱼烧茄子,普通喇,麻麻地,卖相满布木鱼几吸引,但茄子系脆身生生哋,唔系新鲜𠮶种。鸡软骨同牛舌就大赞喇!!!烧到啱啱好,鸡软骨够香口,牛舌嫩滑、肉汁香浓,表面烧到焦香,配上日式烧汁好惹味!呢个鱿鱼酿糯米,都值得一推,鱿鱼厚身好弹牙,再糯米有浓浓的味增酱酒香,饭带湿润口感,加埋涂上蜜糖,洒上海苔粉,好好食!秘制广岛蚝,友人叹开贵价野,话无咩特别,我就欣赏佢嘅蒜蓉汁,辣辣地咁几刺激!是次埋单每人约二百几,环境舒适,可以慢慢食又唔洗惊俾人催交枱,加上店员服务细心,会自动自觉帮你换碟,都算唔错喇!!!
似巑岐乌冬咁滑嘟嘟,但个汤底明显就系公仔面味精包...