2023-01-27
Cookie Vission📍大坑浣纱街6号全兴楼地舖呢日同朋友去到天后揾食,佢一直好想同我一齐试下一间佢bookmark咗好耐嘅cookie店,所以当我哋几经辛苦揾到间铺,佢就拣拣拣,拣咗好多个冬甩同曲奇!见到佢拣得咁开心,我都好开心,好多谢佢成日山长水远都带我去食好嘢,氹我开心! 💰$50Matcha Macadamia Cookie 🍪 呢度嘅曲奇其实一啲都唔平,挽起手都要几十蚊一块,但就好似呢款抹茶夏威夷果仁曲奇咁,用料非常足,除咗每一啖都食到大大粒嘅夏威夷果仁之外,抹茶味亦非常浓,食到中间仲发现佢劲moist,系流心嘅,有别于一般嘅软曲奇,好特别,好好味! 💰$40Peanut Butter Jelly Cookie 🍪 同样系软曲奇,呢款classic嘅花生酱果酱口味比较适合外国人,因为就算我咁重口味都觉得有啲过甜过份油腻,食一角仔都已经好济,但味道嚟讲真系算唔错,好食嘅! 💰$65Pistachio Donut 🍩 全场最好食嘅一定系呢个开心果冬甩!真系值得五粒星,难怪佢系全场最贵啦!我未食过有咁多馅嘅冬甩,感觉就好似食紧一个爆晒馅嘅软身面包咁,而且冬甩面嘅开心果都好正,
📍大坑浣纱街6号全兴楼地舖
💰$50
Matcha Macadamia Cookie 🍪
💰$40
Peanut Butter Jelly Cookie 🍪
💰$65
Pistachio Donut 🍩
全场最好食嘅一定系呢个开心果冬甩!真系值得五粒星,难怪佢系全场最贵啦!我未食过有咁多馅嘅冬甩,感觉就好似食紧一个爆晒馅嘅软身面包咁,而且冬甩面嘅开心果都好正,真系超级无敌好食!虽然开心果味未去到香喷喷满泻,但个内馅食落劲creamy,真系一人一个都嫌少,非常推介!
💰$35
Chocolate Mint Donut (Old Fashioned) 🍩
讲完好嘅,就要介绍吓呢款无咁好食嘅冬甩啦。我同朋友都谂住拣一款festive少少嘅冬甩应节,但估唔到上面嘅frosting真系好甜,甜到甩牙,而且呢只冬甩比较易散,相比之下就觉得好普通,但考虑到价钱,都算系不过不失嘅!
💰$45
Chocolate Orange Donut 🍩
最后一款就系朱古力橙味冬甩啦,佢同开心果冬甩一样,都系有劲多馅嘅,但佢嘅朱古力馅唔系我钟意、偏苦𠮶种,有少少甜得济。橙味唔算突出,但都算几好食,唔同开心果𠮶款比较,应该都俾到四粒星嘅!