2018-06-03
话说,系同事闲聊间,讲起宜家鸡煲潮已经过气!想食返啲“正”嘅火锅店,然后有同事话大围有间616专食牛嘅火锅店,我喱个牛魔皇,无牛不欢,一聴到紧系即刻揾料,原来佢有好多分店,佢系大埔都有,我住大埔紧系食返大埔分店啦~二话不说,先book 左枱7点,放工飞奔过去都得!7点左右到,都差不多坐满,生意不错!铺面以街市背景为设计,别有一番风味!员工分别介绍左几种汤底,但我最想食就系个牛杂㖞~个牛杂汤底,估佢唔到咁多料,有大量牛肚,牛肠,牛膀,梦白,大葱…个汤底好正,多料之余,汤底好够牛味!店员推介嘅牛肉饺,好大只,个馅好实,好多牛肉,如果入面加啲香葱会仲正!牛札肉,好食好嫩,有油脂嘅味道。牛驼峰,浓郁嘅牛肉味,有啲烟韧,好咀嚼感。匙柄,喱个好软滑,味道又够浓牛味,喱个值得再order腩头,牛味重,带一点油脂,提升肉嘅香味,好有咀嚼感。店员推介嘅616手工啤,有果香味余韵,酒味唔算太浓,好饮,不妨一试皇帝菜,个盘好特别,好嫩四式杂菇,好特别,啲菇平时无食过!炸响玲,系我飞佛,每次打炉都会点616真系专为啲喜爱食牛嘅人而设,劲多款唔同嘅牛,好细心咁有文字提示,每款牛都有唔同嘅煮熟时间!避免煮太耐,而
二话不说,先book 左枱7点,放工飞奔过去都得!
7点左右到,都差不多坐满,生意不错!
铺面以街市背景为设计,别有一番风味!
员工分别介绍左几种汤底,但我最想食就系个牛杂㖞~
牛札肉,好食好嫩,有油脂嘅味道。
牛驼峰,浓郁嘅牛肉味,有啲烟韧,好咀嚼感。
匙柄,喱个好软滑,味道又够浓牛味,喱个值得再order
腩头,牛味重,带一点油脂,提升肉嘅香味,好有咀嚼感。
皇帝菜,个盘好特别,好嫩
四式杂菇,好特别,啲菇平时无食过!
炸响玲,系我飞佛,每次打炉都会点
616真系专为啲喜爱食牛嘅人而设,劲多款唔同嘅牛,好细心咁有文字提示,每款牛都有唔同嘅煮熟时间!避免煮太耐,而影响肉质口感。
要加分