2021-12-18
中午食Lunch拣左尼间系大埔人口中知名度几高既一间韩国餐厅, 餐厅外观睇落普普通通, 12点半入坐时餐厅内都只有2-3枱入坐, 初时我朋友仲同我讲以为尼间餐厅冇乜人食, 点知过左一阵, 大批既学生入左黎, 即刻坐满哂, 出面仲开始现人龙等入坐。佢有lunch menu, 不过我同朋友都想食汤饭, 最后大家都各自单点。1️⃣韩式牛肋骨汤+饭 – 真系劲劲劲热咁拎上枱, 影左几张先影吾到D烟! 牛肋骨份量好多, 食极都仲有!!!而且肉质滑口感淋, 浓汤好好饮, 淡淡牛肋骨D肉味, 配埋葱花, 饮哂都吾会觉得好腻2️⃣韩式蚬蛤豆腐汤煲+饭 – 一上枱就劲香辣味, 佢D蚬肉系底同埋甩哂壳, 所以面头个D都系豆腐&蚬, 豆腐已经吸哂汤既精华, 食落去劲香劲浓又有D海鲜既蚬味!其实个汤吾会辣, 所以都好适合食得小小辣既朋友仔~整体黎讲, 价钱非常合理同亲民, 而且味道好得, 吾会偏咸, 我食完之后一路都冇追过水饮, 证明佢D食材调味都冇落过味精等等既野~! 冬天食尼D一流呀!