2023-02-01
去到大埔墟街市熟食中心,实谂起大埔名物东记猪扒面,大埔人应该一定识,东记选择唔多,基本上睇个招牌已经讲晒出嚟,主打就系炸猪扒同炸鸡翼,两样都做得好出色,好多人都慕名而嚟。熟食中心就系大排档坐位,楼底高,座位都好企理,店员都有礼貌。#炸猪扒并菜肉云吞上海面 $42炸猪扒即叫即炸,好大块,大块过块面,炸粉唔厚,炸得好松脆又唔油腻,猪扒腌得入味,依附住猪扒条肥膏位好甘香,净系食块猪扒都好饱,仲有4粒足料嘅菜肉云吞,加埋秘制辣椒油捞落上海粗面度,食唔停口,份量好够好抵食。#炸鸡翼拼雪菜肉丝上海面 $42呢个价钱已经系双拼,面底有几款可选择,不过店名既然都叫东记上海面,梗系叫返上海面啦,仲有少少怀旧嘅感觉㖭。炸鸡中翼有四只,炸得香脆唔油,一样腌得入味,雪菜肉丝炒得咸香,浓郁味道加埋淡口嘅上海粗面一齐食啱啱好,汤底就比较清,仲有两条菜心。呢度就无饮品供应,饮嘢就帮衬隔篱店。#东记上海面地址:大埔乡事会街8号大埔墟街市及熟食中心2楼CSF27舖
#炸鸡翼拼雪菜肉丝上海面 $42
#东记上海面