2020-01-19
阿妹成日都话要食日本嘢,听同学讲话大埔有间食丼饭唔错嘅舖头就决定黎试下!一黎到舖头就觉得成间店啲木系装修好日式、好舒适。Menu画得好靓!好有心思!(有少少想攞返份留念🙈)真系见到啲咁靓嘅画,全部都好想试!谂住试下鱼生同热食,所以就嗌咗个「蒲烧鳗鱼帆立贝盛」($128)同「北海五品盛」($178)。另外就加咗个三文鱼寿司($28)同八爪鱼刺身($28)。好快就上咗北海五品盛!真系砌得好靓同埋好足料!三文鱼同油甘鱼各有三大片带子有六粒薄嘅,仲有海胆同一只大嘅牡丹虾鱼生完全唔会有雪味,鱼生唔会切得好薄,食得好满足!之后就上咗三文鱼寿司同八爪鱼刺身。三文鱼嘅厚度继续令我地惊艳,八爪鱼刺身相比之下就比较薄,不过依然好爽脆弹牙。之后就到蒲烧鳗鱼帆立贝盛喇!全个饭都铺满蒲烧鳗鱼,仲有大大粒帆立贝🤤鳗鱼食落有少少咬口弹牙,唔系平时食开𠮶啲cheap cheap淋鳗鱼,好正!!!食饭时,店舖职员一见我地饮咗啲茶就会主动帮我地refill,好细心!不过如果芥末可以再辣少少就好,可能我同阿妹都食惯辣啲嘅芥末,所以食北海五品盛全程都要系咁不停加更多芥末食🤣🤣🤣
一黎到舖头就觉得成间店啲木系装修好日式、好舒适。
Menu画得好靓!好有心思!(有少少想攞返份留念🙈)
真系见到啲咁靓嘅画,全部都好想试!
好快就上咗北海五品盛!
真系砌得好靓同埋好足料!
三文鱼同油甘鱼各有三大片
带子有六粒薄嘅,仲有海胆同一只大嘅牡丹虾
鱼生完全唔会有雪味,鱼生唔会切得好薄,食得好满足!
之后就上咗三文鱼寿司同八爪鱼刺身。
之后就到蒲烧鳗鱼帆立贝盛喇!
全个饭都铺满蒲烧鳗鱼,仲有大大粒帆立贝🤤