2021-01-06
蔡润记去大埔周围都有一间鱼蛋粉,个个大埔友总有一间心水鱼蛋粉念念不忘,仲意佢浸味同鱼蛋唔再话下,仲有由细食到大既⋯人情味。今日为大家介绍系大埔鱼蛋粉三甲之一既蔡润记,记得系东昌街个间蔡润记,唔系「新蔡润记」,大家唔好搞乱呵。朋友系大埔友,诚意推介呢间蔡润记鱼蛋粉,唔怪之得成日都咁多人排队,点解一碗鱼蛋粉可以有咁多人排队?等我去试下先。我试系一碗净鱼蛋,老板好快手,唔洗两分钟就上左鱼蛋,有鱼蛋、炸鱼片同埋炸鱼蛋,用上牛腩汤底,一粒粒白色鱼蛋浮系棑色既汤上面,配少少葱花,望落已经好吸晴。第一口当然会饮汤先,牛腩汤但唔系好油,再食埋粒鱼蛋,牛腩汤同鱼蛋又出奇地夹,一啲违和感都无,鱼蛋好有鱼既鲜味,粒粒弹牙爽口,唔系废话,因为隐约间仲见到半掩到门入面有人打鱼整鱼蛋,真材实料既鱼蛋,当然系鱼蛋有鱼蛋味,唔系平时急冻鱼蛋个种质素。再试下鱼片,都系好弹牙有鱼味,佢既鱼片系每日手工做,细细块既鱼片出面炸左,多左一种香口。我见好多食客会食牛腩面再加碗净鱼蛋,大家下次黎都可以试下。据闻佢既牛腩面都好出名。食完鱼蛋叫左支玻璃樽既可口可乐,因为出面唔系成日有架,玻璃樽既汽水特别多气好饮,大家见到都可以叫番支爽
我见好多食客会食牛腩面再加碗净鱼蛋,大家下次黎都可以试下。据闻佢既牛腩面都好出名。食完鱼蛋叫左支玻璃樽既可口可乐,因为出面唔系成日有架,玻璃樽既汽水特别多气好饮,大家见到都可以叫番支爽一爽,好爽皮。
呢间鱼蛋粉回头率好高,讲真30几蚊既鱼蛋唔算特别便,但你食过就会知物有所值,有时美食系你比钱都食唔到,有机会食就真系要食多几碗