2021-10-11 341 浏览
今日黎到大埔,就决定试下好多大埔人都推介既八妹鸡煲啦餐厅位置尚算方便,由大埔墟火车站搭K12去到总站再步行大概3分钟就到平日晚上都算多人,都系事前Book定好D餐厅装修风格系怀旧港式风格,系度打边炉食鸡煲特别有滋味!就连汤底都好多选择呀!!不过我地都系简返鸡煲,点左半只微辣火锅配料都好多选择!样样都好想食 哈哈哈!虽然我地只系叫左半只,但份量都好多呀!D鸡食落都嫩滑并唔会觉得鞋,而且好入味!净系食个鸡煲未打边炉都已经觉得好滋味了配料方面我地打亲边炉就必叫既娃娃菜~够新鲜已经足够了!索晒个汤底既精华,好味!墨汁墨鱼丸一碟有8粒大大粒既墨鱼丸,粒粒都好弹牙!墨鱼味好足,而且都会食到墨鱼,够晒足料!A级安格斯肥牛(小)虽然话系小,但其实份量都好多,2个人食绝对足够脂肪分怖平均,唔会太肥!牛肉煮大约十秒就已经可以食入口感觉好满足呀~肉味好突出,适当既脂肪令到油脂感恰到好处果然系A级安格斯肥牛,质素果然有保证脆炸软壳蟹依个系大埔既朋友推荐架!果然无介绍错外表炸得金黄酥脆,入面仲保留住软壳蟹既质感炸得唔会过油,作为小食黎讲非常惹味大大杯椰汁冰哗~真系好大杯呀!够晒2个人饮而且都好好饮,够晒冰凉,椰
今日黎到大埔,就决定试下好多大埔人都推介既八妹鸡煲

平日晚上都算多人,都系事前Book定好D
餐厅装修风格系怀旧港式风格,系度打边炉食鸡煲特别有滋味!

就连汤底都好多选择呀!!不过我地都系简返鸡煲,点左半只微辣

火锅配料都好多选择!样样都好想食 哈哈哈!

虽然我地只系叫左半只,但份量都好多呀!
D鸡食落都嫩滑并唔会觉得鞋,而且好入味!
净系食个鸡煲未打边炉都已经觉得好滋味了

配料方面我地打亲边炉就必叫既娃娃菜~够新鲜已经足够了!
索晒个汤底既精华,好味!

墨汁墨鱼丸

一碟有8粒大大粒既墨鱼丸,粒粒都好弹牙!
墨鱼味好足,而且都会食到墨鱼,够晒足料!

A级安格斯肥牛(小)

虽然话系小,但其实份量都好多,2个人食绝对足够

脂肪分怖平均,唔会太肥!牛肉煮大约十秒就已经可以食
入口感觉好满足呀~肉味好突出,适当既脂肪令到油脂感恰到好处
果然系A级安格斯肥牛,质素果然有保证

脆炸软壳蟹

依个系大埔既朋友推荐架!果然无介绍错
外表炸得金黄酥脆,入面仲保留住软壳蟹既质感
炸得唔会过油,作为小食黎讲非常惹味

大大杯椰汁冰
哗~真系好大杯呀!够晒2个人饮

而且都好好饮,够晒冰凉,椰汁味够重,超抵饮啊!

总结黎讲,成餐饭都食得好愉快~侍应服务周到,见到唔够汤会主动帮你加
食物既质素又好,不论鸡煲或其他火锅配料都系中上水平
而且价钱又合理~下次想再食鸡煲会再黎呀!仲有好多配料想食未食到呢
2021-10-07