2016-08-01 7372 浏览
妹妹第一次出粮,好开心既佢话要屋企人食好野(算有孝心),就入左尼间放题。 入到去第一时间睇点单纸,都好多选择,屋企人钟意食既都有。第一轮点左少少沙律前菜,同埋刺身。沙律尚可,沙律调味合适,唔太酸。刺身送到上台,屋企人即刻快手夹起试食,三文鱼厚厚地,新鲜唔会腥,甜虾、希灵鱼,凡立贝都不错。放题都能够食到新鲜刺身,食番够本 食完刺身,开始食热食烧物同锅物,烧物有唔少,我地食左:金茹牛肉卷(烧汁好入味,阿妈话整得几好)烧蕃薯仔(热食口感好好,细细粒,甜甜地好易入口)吉列蚝(好炸下,要饮番杯凉茶下下火)紫薯波波(味道好岩小朋友,而且口感烟韧,我同阿妹都食左好多,因为好钟意紫薯味麻)粟米粒粒(小朋友最岩食)烧三文鱼(调味料好浓,有点辛辣,喜欢辣既人可以试下)屋企人食唔停,我谂大部人食放题都系咁架。当时员工已帮我地清左部分碟,但我地张台都仲有D碟堆起来,当下阿妈就话,我地平时好似无得食咁,一家人都好疯狂,食得好开心。偶尔同屋企人食好D,食多D,大家开心D,感情都好D。其实真系好多选择,但食唔到太多野,下次应该留肚,唔食下午个餐,再来黎先岩。最后甜品环节,食左好多款精致甜品,味道就各花入各口,有

沙律
甜虾
刺身
食完刺身,开始食热食烧物同锅物,烧物有唔少,我地食左:
金茹牛肉卷(烧汁好入味,阿妈话整得几好
烧蕃薯仔(热食口感好好,细细粒,甜甜地好易入口)
吉列蚝(好炸下,要饮番杯凉茶下下火)
粟米粒粒(小朋友最岩食)
烧三文鱼(调味料好浓,有点辛辣,喜欢辣既人可以试下)
屋企人食唔停,我谂大部人食放题都系咁架。

属于我的吉列蚝
金茹牛卷 粟米粒粒
最后甜品环节,食左好多款精致甜品,味道就各花入各口,有D话甜,有D话岩口味,我就拣左雪糕同雪条食,天气热辣辣,当然要解下暑。雪糕同雪条都有几种口味拣,同屋企人都食左唔少,我最钟意朱古力同士多啤梨味。
今晚食得好安乐,因为阿妹终于大个女啦,带我地去食好野,期待下一次再食。
ice cream
2016-07-30