2024-03-18
周末趁天气吾错,就同左朋友去小白鹭影相,之后book定窗口位食埋中菜,一边食饭一边欣赏湖景。餐厅装修华丽,有种低调奢华嘅感觉。叫咗龙井茶,茶香扑鼻,味道清新,喺等菜嘅时候就已经觉得好享受。前菜小食有腰果,香脆可口,酱料有XO 酱,味道浓郁,少许香辣味。鹅肝酱炸虾丸 每一个虾丸都炸到外皮金黄酥脆,入面酿左鹅肝酱,鹅肝酱嘅浓郁与虾丸嘅鲜甜完美融合,层次丰富,口感细腻嘅鹅肝酱为味蕾带来奢华感。明太子酿蟹盖 卖相精致,蟹肉份量超级多,口感鲜美,明太子嘅咸香提升咗蟹肉嘅味道层次,令人食指大动。砵酒焗美国生蚝 一开盖就闻到砵酒特有嘅香气,焗美国生蚝肥美,金黄色嘅焗生蚝肉质鲜嫩而富有弹性,与砵酒嘅微醺香气完美融合,每一口焗生蚝都有酒香嘅回韵,令人回味无穷。蜜饯榄角脆香骨 带有一种温和嘅甜香,与炸香骨嘅咸香味相互平衡,,增添一份特色嘅风味。
鹅肝酱炸虾丸
明太子酿蟹盖