2021-04-07
【新开无耐已经人流不绝👩👩👧👧大埔精致菜式有诚意法式小餐馆🇫🇷】前排得知大埔开咗间好有质素嘅法国餐厅,见到午市套餐比晚餐平上一大截,$89起,有前菜/汤、主菜、甜品、饮品,主菜选择又多,所以就拣咗日黎试下佢地嘅午餐🥳平日下午大概两点半去到,餐厅都喺坐满哂,不过啱啱过咗lunch hour,好快就有枱😎依间餐厅面积唔大,但有两层,装修简约而优雅🤓墙上会有挂画,亦有壁炉打卡位置,仲有一张好法式宫廷feel嘅枱😂而佢地都遵从咗法国菜嘅摆碟定律,劲大个盘配细细份嘅食物,令到食落淡淡都觉得好珍贵😹侍应都着哂恤衫,而且好好服务,喺大埔依度比较少走依个路线嘅餐厅🥸—《 #烟花女大虾意大利粉》$89 ⭐⭐⭐⭐见到个名咁得意,落单果时问侍应烟花女系咩黎,原来系一个故事嚟嘅🤪google咗一下,呢道菜起源于法国一个妓女完事后,利用仅有既简单食材,煮一味意粉比恩客医肚🤣呢味咁辛酸既意粉用左橄榄、鳀鱼、酸豆、蕃茄等简单食材,不过出黎既味道比一般既蕃茄大虾意粉浓郁有层次,而且有少少辣,唔知男大厨煮唔煮得出正宗嘅味呢😂最特别嘅喺佢个意粉比一般既粗,口感独特,升华左成道菜😋—《 #法式香蒜猪脾仔配牛肝菌汁》$
《 #烟花女大虾意大利粉》$89 ⭐⭐⭐⭐
《 #法式香蒜猪脾仔配牛肝菌汁》$98 ⭐⭐⭐⭐
猪仔脾一共有3旧,肉质软熟,时间火喉控制得啱啱好👍🏼牛肝菌汁亦同猪仔比好搭配,再夹埋配菜薯蓉食,好开胃😽不过猪仔脾唔够肥美,如果选用更肥美既一定更好食😺
(见到隔离枱叫咗个$238 牛仔骨deluxe lunch set,上枱个个都望住佢碟嘢超吸引,好后悔无叫😿大家唔好错过😾)
《 #三文鱼凯撒沙律》 ⭐⭐⭐⭐💥
《 #法式青豆汤》⭐️⭐️⭐️💥
头盘可以拣沙律或汤,各有特色😋沙律份量虽然好少,烟三文鱼只有三四块细嘅😟但各种蔬菜都好Fresh,食到佢地既爽口鲜甜😙再加上少少酸醋汁既点缀,真系恨不得佢大兜啲😖
而青豆汤冇想像中既草青味,平时唔中意青豆嘅小编都觉得好饮,饮落每一啖都有豆衣,有咬口,有D似蔬菜汤😛
《 #朱古力芝士蛋糕》⭐⭐⭐️💥
套餐嘅甜品只有好细嘅一块芝士蛋糕,但对于已经食完主菜嘅小编其实份量都够😌成道甜品摆碟优美,底下既黑朱古力粉令整个蛋糕更浓朱古力味,亦唔会一味得死甜,为成个course划上一个perfect ending☺️