平时经常都会去大埔揾好嘢食,呢排真系好想食日本嘢呀,之前听过一位朋友话食过广福道呢间良鮨性价比高,仲要好近巴士站,交通真系好方便好易揾到。于是就约埋岩岩踩完单车黎到大埔嘅朋友仔一齐黎食喇!我地今次系坐喺bar枱位置,好有omakase嘅感觉,可以睇住师傅整嘢食~呢度点餐系Scan QR code落单,非常方便。同时都有实体menu,可以睇到大张啲嘅图,超正。除咗刺身、手卷、寿司、烧物之外,仲有小食同埋丼饭等等,好想每样都简啲,哈哈~我地之后就叫咗各种寿司卷物同埋一啲串烧同埋小食。我重点简咗炙烧和牛寿司、炙烧帆立贝寿司、炙烧三文鱼寿司、日本海胆寿司、厚烧肉子~因为叫咗都几多款下,重点分享下我最钟意嘅几种先。首先入口嘅系炙烧和牛寿司,和牛入口即溶,牛嘅油加上酱料同肉汁真系出色,除此之外仲有好香嘅火炙味!因为我劲钟意食炙烧,所以叫咗好多款炙烧类嘅,之后依然系炙烧~帆立贝寿司。帆立贝大大粒,贝类嘅𠮶种甜味真系好出,好好味。之后仲有重点讲嘅就系海胆,佢有加拿大同日本嘅海胆简,我地就简嘅就系日本海胆,一啖过咁食,咬落去海胆嘅鲜味喺口入面爆出黎,好creamy,最重要系完全唔腥,可以感觉到系好新鲜,

之后仲有重点讲嘅就系海胆,佢有加拿大同日本嘅海胆简,我地就简嘅就系日本海胆,一啖过咁食,咬落去海胆嘅鲜味喺口入面爆出黎,好creamy,最重要系完全唔腥,可以感觉到系好新鲜,就系超好味,之后回味咗好耐先舍得饮杯热茶!

除咗寿司想特别讲,仲有玉子烧都系好好味,蛋香同酱汁融合得好好,三粒真系唔水够喉,好想再食多啲哈哈。

除咗重点想分享嘅之外,仲食咗好多嘢,最后同朋友做咗最后先离开嘅食客,哈哈,美食加埋一样识食嘅朋友一齐食,真系会更加好味~

总括黎讲,呢度嘅食材新鲜,性价比高,下次如果喺大埔又想食日本嘢嘅时候,都会想再过黎食多次!
  • 厚烧玉子