今日好热,谂住简简单单食完餐晚饭就算。于是去左东江食家买外卖返屋企。呢间食店由细食到大,食物的质素一向好稳定。叫左2个饭盒,原来饭盒会再送多个细汤,我地三个人食,就再要多个大汤。今日系花生鸡脚汤,佢地的汤的款式不多,你来食5次,可能都会有3次系呢个汤。大汤 ($13) 有2只鸡脚,细汤就有1只。今日啲花生好多,而无论是花生定微豆都煲得好淋,好好饮。鸡脚就几乎皮骨分离,所以亦好易咬,今晚最满意呢个汤。跟住介绍是梅菜扣肉饭。今日的饭底好好食,好干身,而梅菜的味就甜甜地,好好送饭。扣肉就瘦肉多过肥猪肉,无论是瘦肉定肥猪肉部份都好入味,但又唔会过咸,值得推荐。跟住系豆腐鱼腩饭,饭量好多,我地最后食唔哂啲饭。个芡汁唔会太结太咸,但豆腐比鱼腩好食,鱼腩个皮太厚,鱼又太实,呢只鱼腩唔系咁好食。最后呢餐是$119,有2个饭+3个汤,cp值算唔错。呢间系大埔的老字号,由细食到大,质素都能够KEEP到,真系算唔错。

花生鸡脚汤

梅菜扣肉饭

豆腐鱼腩饭
2021-07-10
10 分钟 (外卖自取)
花生鸡脚汤
梅菜扣肉饭