2023-07-22
有日同朋友倾起想食鸡煲,身为大埔人的佢就推介左依间在大埔广为人知的鸡煲店比我。今日就去左试试。店舖的位置都几易揾,而且附近有好多表位可以泊车,所以都几方便。入面的装修都几有特色,好有旧时的香港感觉内有不少霓虹灯、招牌,恍似置身于80年代的香港一样。如果入到去咩都想食,不妨参考下八妹鸡煲的十大必食牌。我地叫左个秘制八妹鸡煲(半只鸡)order 小辣,一送上枱姐姐会帮我地炒两炒,炒下d配菜,一炒就香气扑鼻,即刻好肚饿好想食🤤八妹的鸡煲果然不错,鸡肉嫩滑可口,而且d鸡好入味,食完一旧再想食另一旧。加上本人好钟意食配菜,芫茜、紫洋葱、芹菜炒一炒完全索晒鸡煲汁的味道,又辣又甜、好惹味。喺Menu度见到竹蔗茅根即刻要嗌返一酌黎饮,即刻觉得打边炉冇咁热气。A级安格斯肥牛(小),好有牛味,烫几十秒就可以食,好鲜。同埋叫左2人必点的什饺(云吞/韭菜饺/鱼皮饺)打边炉都不可缺少,云吞和韭菜饺都系人手包,馅料好足,咬落去多好汁,云吞劲多虾😬。另外亦叫咗油麦菜,菜的份量很多,新鲜。上菜上得好快。职员亦都有过嚟介绍话出面有小食和酱油。小食系脆脆雪糕筒、麻辣花生,用嚟送酒饮好夹,而且是任添。见到枱枱都有叫即炸响铃
如果入到去咩都想食,不妨参考下八妹鸡煲的十大必食牌。
另外亦叫咗油麦菜,菜的份量很多,新鲜。
见到枱枱都有叫即炸响铃,最后我哋都加咗单,叫多个炸响铃试一试。即炸响铃热辣辣上枱仲好热,好大旧🤩浸落汤索晒汤的精华,好正🤤
我哋系平日夜晚去,我哋6:30去都未算好多人,越夜越多人一大班人去食,我哋临走的时候都差唔多满座,果然喺大埔好出名的鸡煲店。