2024-05-01
大埔街坊推介嘅海南鸡饭!由九龙市区特登搭车入嚟大埔试一试喱间畅和号,叫咗个二人餐,超丰富。$178会半包只鸡,任选一款配菜、小食、两个饭、再包两碗汤,当然某啲特别菜式要额外加钱。首先佢嚟嘅半只鸡真系好足料,嚟到都已经知道两个人未必食得哂,再加上佢一大兜嘅菜,果然大埔食嘢真系特别唔同啲好有街坊人情味。但系值得一提嘅就系佢嘅秘制芝麻虾多士,真系要趁热食,同埋超级脆,每一啖呢你会见到啲虾呢系铺满喺个多士上面,每一个位置都会有虾肉,加上芝麻配搭起上嚟特别香口,嚟到一定要必点必试。都系各自加咗少少钱,转左杯特饮,同埋泰式奶茶同龙眼茶。饮品方面就不过不失啦都唔错。当我食到已经饱到上心口嘅时候唔记得咗原来仲有甜品,就系椰汁西米糕,佢呢个椰汁真系好浓郁,配搭个西米超好味,椰汁真系好正好正,大致上$200,食到好饱之余仲要打包走,果然系大埔街坊推荐嘅餐厅。
大埔街坊推介嘅海南鸡饭!