2016-09-27 2324 浏览
某星期日又同Mr.No 系屋企Hea hea咁渡过,唔想煮饭,得知最近大埔开左间以天丼做主打既小店,一于渣车过去试下先。小店位置系明星酒楼隔离,相当易揾,舖位细细,除吧台位只有几张2人枱。由于我地6点几就去到,所以都有好多位置选择,拣左吧枱角落位置,可以一路食一路望入半开放厨房,睇住佢地炸天妇罗既过程。不过有样想讲,由于open kitchen,油烟味都有d重,希望抽气系统可以有所改善。望望Menu,简单!只有3款天丼,海老,海胆及野菜,我同Mr.No分别叫左海老同海胆,套餐包沙律同面豉汤。系呢度食野系唔收加一,所以水同餐具自己搞掂,其实我觉得咁样仲好,方便食客同waiter,有时去d餐厅,想话要杯水系会问到你燥,明明我要比服务费但完全得不到服务,咁倒不如自助仲开心!海胆天丼 $78一望个样就相当丰富,即叫即炸,热辣辣,海胆有2件,用紫菜包住炸,海胆份量都唔少,配菜有炸茄子,炸南瓜,炸莲藕同埋好特别既炸菜心苗,而且仲有炸溏心蛋一只。海胆似系加拿大海胆,炸完暖暖地更加软糯,味道鲜甜。海老天丼 $55张生叫既海老天丼,除了将海胆变成两只炸虾,其他配菜基本上系一样,海老虽然唔算好大只,但肉质

海胆天丼 $78

海胆似系加拿大海胆,炸完暖暖地更加软糯,味道鲜甜。
海老天丼 $55

张生叫既海老天丼,除了将海胆变成两只炸虾,其他配菜基本上系一样,海老虽然唔算好大只,但肉质都几爽弹,少少鲜甜味, $55黎讲有咁大堆头既天妇罗丼,其实都已经物超所值。
海老天妇罗 $8/只

因为虾既size唔算大,食两只唔够喉,所以额外再追加两只。
食到最后,将炸溏心蛋笃穿,蛋黄捞匀珍珠米,再加上少少甜酱油同饭素,真系超好味,为呢餐画上完美既句号!
2016-08-14