2021-04-08
🇯🇵成日觉得喺香港好难先食得到有日本风味嘅拉面,呢几年食黎食去都系帮衬金田家多,但呢次终于畀我揾到间有得同金田家battle 下嘅拉面店。虽然舖面毫不起眼,但入到𥚃面就好似置身日本嘅local 拉面店一样。店子细细只可以同时容纳十多位客人,细心留意你会发觉店内有好多日本漫画家宫崎骏系列嘅装饰同海报,如果系fans 黎到就会彷佛去左间主题餐厅一样。🍜鸡白汤叉烧拉面 $➐➋平时多数食嘅拉面都系猪骨汤底多,呢碗用鸡白汤做汤底反而畀到个好清嘅感觉我。一啖拉面同汤一齐食完全唔会油腻唔会太咸,就算饮哂成碗汤之后都无口渴嘅感觉。两片叉烧轻轻烧香表面,肥瘦适中又唔会太薄。配埋劲流心嘅糖心蛋、木耳丝同埋紫菜,最基本嘅配搭但煮岀左非一般嘅味道,的确系几impressive。加上呢个价钱,好值得一试。👅烧牛舌串 $➌➏一串三片嘅烧牛舌每片都大大块,洒上粗盐同香料黎烧味道极之吸引。牛舌爽口程度都爆哂灯,如果用黎送酒就一流啦。🐷烧五花腩串 $➊➑肥瘦均匀嘅五花腩片,同烧牛舌一样有粗盐同香料带岀香味,烧好新鲜热辣上枱又香又爽口。两款串烧都好值得嗌!🍤天月杂锦天妇罗 $➒➎杂锦天妇罗有齐五六款蔬菜同埋三只炸虾,to
🍜鸡白汤叉烧拉面 $➐➋
👅烧牛舌串 $➌➏
🐷烧五花腩串 $➊➑
🍤天月杂锦天妇罗 $➒➎
杂锦天妇罗有齐五六款蔬菜同埋三只炸虾,total 有成十件炸物,如果几位朋友叫黎share 就岩岩好。个人感觉烧物比炸物做得更岀色,如果2个人食唔得哂嘅就试左拉面同串烧先啦😉
📍天月居酒屋
大埔运头街12-18号美华大厦地下B 号舖