2016-04-26 794 浏览
上年已经听朋友讲呢度嘅lunch 抵食又好味,一直都冇机会试,刚好去完粉岭郊游,就去试下!星期日黄昏6点几到达,门口已经有10几人等位,幸运系前面冇人等二人枱,所以大约15分钟已经可以入坐。直到8点几仍然持续有人等位!呢间餐厅几平民化,阿姐好健谈,会叫你睇定食咩,差不多到你号码时可以叫定先,因为可能好快就卖光,同埋上堂速度唔算好快,始终系即整,肚饿嘅要叫定先;另外,我都见到有一家大细,同埋60 / 70 岁的公公婆婆,一齐食家庭饭。晚餐有「肥天推界」和「阿周推界」,唔知道「肥天」和「阿周」系口咪两个厨师呢?「肥天推界」系各种肉类,「阿周推界」系意粉和饭类,两种都跟餐包餐汤或饮品。餐汤系甘荀忌廉汤,味道一般,唔太浓,唔够热;蒜蓉香草法包,okay!美国牛肩扒 ($108) 7成熟配意粉,好大件,好厚身,佢整到大约系6成熟,比起预期嘅生少少,不过都可以,肉质淋有肉汁,好味! 诚意推界佢个意粉,因为佢好有诚意,唔系白烚,系加忌廉、芝士和香草,好好味! 食食下仲听到阿姐同其中一枱,三个似大学生嘅男仔讲:「细佬,识食梗系食意粉,白饭你屋企都有得食啦!」佢又讲得好啱wor!西班牙香烤猪仔脾 ($8
餐汤及餐包
美国牛肩扒
跟餐意粉
西班牙香烤猪仔脾 ($88)配薯角,有三件,肉质松软,不过唔离骨,所以食嘅时候唔太易处理,个汁系好好好味,好浓郁带少少酸味,好开胃野味,因为配嘅沙律菜系冇汁的,我最后用呢个汁去食,都好好味!
西班牙香烤猪仔脾配薯角
除非好晏先开始食,唔系食完都唔使谂住慢慢吹水坐下,见到仲有人等位都唔好意思,埋单 $198 冇加一服务费,每人$100 有找! 推界!
美国牛肩扒
跟餐意粉