2024-02-08
临近过年嘅呢几日,天气又开始变得湿淋淋,一定要揾番啲好味嘅嘢食吓先得。今晚去到大埔,餐厅位于前身系大埔官立中学嘅大埔艺术中心,即系大埔超级城隔离,食饭前后都可以行阵街,非常方便。餐牌上面有好多款餐点都好吸引,最后我哋叫咗「意大利炖海鲜汤」、「新鲜青口配茴香酒汁」、「炭烧安格斯封门柳配烧汁薯条」、「自家制肉丸扁面」❤️意大利炖海鲜汤❤️$118呢个海鲜汤充满诚意!因为啲海鲜足料嘅程度系超出想像,试问份海鲜汤仲边会唔好饮呢?❤️新鲜青口配茴香酒汁❤️$128呢个青口不得了,一眨眼就已经俾我清咗大半,啲壳堆咗个小山丘出嚟😂茴香酒汁同青口好夹,唔觉唔觉又食一只,根本停唔到口,最后个面包索埋啲汁一齐食超正👍🏻❤️炭烧安格斯封门柳配烧汁薯条❤️$198封门柳好有牛味,腍身冇难以咀嚼嘅感觉,而且煮得刚刚好,唔会生到好多血水。❤️自家制肉丸阔扁面❤️ $138呢间系主打意粉嘅餐厅,自然会对佢嘅意粉期望提高,结果冇令我失望,意粉恰如其分嘅好。但惊喜嘅系个肉丸,半筋半肉搓成嘅肉丸,有𡁻头,又有肉汁,可怜嘅意粉虽然已经好好味,但就系被肉丸意外抢咗风头。Cocktail 方面叫咗一杯「Sweet Dream」,造型实在太靓,
❤️意大利炖海鲜汤❤️$118
呢个海鲜汤充满诚意!
因为啲海鲜足料嘅程度系超出想像,
试问份海鲜汤仲边会唔好饮呢?
❤️新鲜青口配茴香酒汁❤️$128
❤️炭烧安格斯封门柳配烧汁薯条❤️$198
封门柳好有牛味,腍身冇难以咀嚼嘅感觉,
而且煮得刚刚好,唔会生到好多血水。
❤️自家制肉丸阔扁面❤️ $138
Cocktail 方面叫咗一杯「Sweet Dream」,造型实在太靓,打卡一流。
最后甜品嗌咗一份Tiramisu,味道完胜唔少坊间嘅甜品店嘅出品!个cheese好creamy,ladyfinger好够湿润!超级好食!
又系食得满足嘅一餐,估唔到藏身响艺术中心入面有间咁高质嘅餐厅!而且价钱唔贵味道又超好!真系值得推介多啲朋友嚟试下👍🏻