2024-03-17
上个weekend放假,约咗班friend特登入去科学园食点心叹下午茶。餐厅有分indoor同outdoor 2种位置可以选择,一路食嘢一路望住吐露港嘅靓景,真系好chill好relax。至于点心同小菜,佢哋就系就新旧合璧嘅路线,既有保留传统,亦有部份系创新嘅精致菜式。😙创新精致点心:妃子笑咸水角牛油果鳗鱼春卷蔬汁金柚雪山包蟹籽虾多士金网脆煎锅贴红米海鲜肠粉创新点心绝对唔系得个样,其中最特别嘅就莫过于妃子笑咸水角,师傅将咸水角整成好似荔枝咁样嘅外型,非常得意。牛油果鳗鱼春卷就将鳗鱼同埋青瓜融入喺春卷入面,呢个做法真系第一次见,味道亦都相当唔错。成粒雪糕球咁嘅系雪山包,佢就好似一粒有柚子蜜馅嘅菠萝包咁,入口松软味道出色。😍传统风味点心:脆皮麻辣抄手吉法拉花手打马拉糕百酱蒸虎皮凤爪榄角蒸排骨羊肚菌蒸烧卖京沪千秋小笼包 椒盐鲜鱿须琥珀黄金豆腐北菰滑鸡煲仔饭传统点心嘅发挥亦都系相当出色,其中佢哋嘅抄手令人印象好深刻,先将抄手油炸过在楼上独有嘅朋友辣汁,少少微辣好开胃。马拉糕亦都系好好食,蒸嘅时间啱啱好入口送完,而且也古微微嘅黑糖味。另外羊肚菌蒸烧卖同埋琥珀黄金豆腐,都系我好推荐嘅点心菜式。👍🏻
创新精致点心:
京沪千秋小笼包
椒盐鲜鱿须
琥珀黄金豆腐
北菰滑鸡煲仔饭
总括嚟讲呢间餐厅无论系食物质素、服务态度同埋环境我都相当满意,特别推荐大家可以喺中午或者下午茶过嚟试吓,享受住阳光同埋吐露港嘅景色绝对系会令人食得身心畅快。😁