2019-04-24
平时经过大埔都见到呢间泰国菜,但因为星期六日都大排长龙嘅关系都无机会试,今次特意提早book位去试下!.⚜️泰式凤爪沙律 ($68)⚜️.每次食泰国菜都必叫嘅沙律,当然今次都唔例外!沙律辣度适中,凤爪酸酸辣辣非常开胃,仲配上大量嘅洋葱同芹菜,足够3-4人嘅份量!.⚜️Combo 小食拼盘(小) ($52)⚜️.平时出面嘅小食拼盘多数都系四人份量,今次呢度两人份量嘅小食拼盘当然要试一试,分别有鱼饼,鸡卷,庶虾同埋春卷,炸得完全唔肥腻,再配上我最喜爱嘅泰式辣酱,抵食之选!.⚜️酸辣明炉乌头 ($138)⚜️.明炉乌头分咗冬阴公同酸辣汤底,因为我俩唔食得太辣嘅缘故,店员建议我哋试吓酸辣汤底,一上菜嘅时候大量嘅秀珍菇以及其他配料覆盖整条鱼,鱼同配料完全惨透酸辣汤嘅味道,而且唔会太辣,钟意辣嘅朋友可以试吓冬阴公汤底!.鲜虾炒金边粉 ($88).Pad Thai 价钱虽然比出面贵,但绝对配得上呢个价钱!佢地嘅金边粉加了一层蛋丝,然后将辣粉,炸蒜,芽菜,青柠分布喺个碟嘅唔同嘅位置上,比客人自行配搭配料嘅份量非常贴心!金边粉食落唔会太干或者太湿,仲配上四只大虾🍤!钟意食pad Thai 嘅一定唔可以错过!.⚜️脆爆
⚜️泰式凤爪沙律 ($68)⚜️
⚜️Combo 小食拼盘(小) ($52)⚜️
⚜️酸辣明炉乌头 ($138)⚜️
鲜虾炒金边粉 ($88)
⚜️脆爆芒果团 ($58)⚜️
打开餐牌第一版见到呢杯饮品嘅图画完完全全俾佢吸引住,整杯都布满着芒果同cream,非常邪恶,饮落唔会太「漏」,不过真系劲大杯,两个人share一杯会好d!! .
⚜️泰国巧克力巨人 ($58)⚜️
呢杯朱古力嘅震撼程度虽然冇芒果咁大,但系里面可以话系充满玄机,一层层cream嘅入面分别有Oreo,Pocky 百力支同埋Kitkat朱古力,除咗饮到朱古力沙冰之外,仲可以食埋朱古力可以话系双重享受!