餐厅: SP_CE cafe & lounge
资讯:

1K
SP_CE cafe & lounge #上环 #黄店 💛❗️澎湃大大份超抵食型格水泥装修打卡一流❗️好开心呢排食到好多高质嘅黄店🥰呢间位于上环普庆坊嘅sp_ce就系其中之一!喺上环楼梯侧边,售卖超大超澎湃嘅贝果🥯自家制意粉🍝特色咖啡☕️茶🍵,仲系打卡热点!餐厅用上灰白水泥装修,配衬啡色木箱,日头阳光晒过嚟,坐喺度影返张相都几靓㗎✨!能够成为我喜爱嘅Cafe绝对有佢嘅独特优胜之处👍🏻首先澎湃嘅食物已经非常吸睛,而且够抵食,女仔嚟到一定超饱。另外佢哋仲有数种特色咖啡饮品,质素颇高👍🏻再配以舒适悠闲嘅环境,成为其中一间印象深刻觉得值得回头嘅Cafe🥰。Black truffle scramble egg bagel🥯$98为咗呢一个黑松露蛋贝果慕名而来!卖相超级澎湃,啲蛋满写晒出嚟,黑松露味突出,配以少许沙律酱😋。特别欣赏佢用上芝士洋葱贝果,非常香口,同黑松露蛋非常夹👍🏻 不过底下其实系啲生菜同埋蕃茄🙈而且蛋白同蛋黄冇发匀,蛋香争少少,中间有少少熟咗。但整体食完之后真系好满足,值得试一次!味道: 4.2/5性价比:4/5Yuzu chocolate cake (cake of the day)🍰
SP_CE cafe & lounge #上环 #黄店 💛
❗️澎湃大大份超抵食型格水泥装修打卡一流❗️

味道: 4.2/5
性价比:4/5

Yuzu chocolate cake (cake of the day)🍰$48
超靓嘅玻璃云石纹,味道亦有惊喜🤩酸酸甜甜嘅柚子配上多层唔同口感、浓度嘅朱古力,超级特别又好食😋分别有成五层layers:1️⃣朱古力coating、2️⃣介乎奶冻同麻薯之间口感嘅朱古力、3️⃣朱古力慕丝、4️⃣柚子酱、5️⃣朱古力粒同柚子碎嘅蛋糕。层次好多好丰富,真系好钟意呢个蛋糕,推荐!
味道: 4.4/5
性价比:4.2/5

Ginger latte (hot)🍶$46
听过有人话呢度嘅姜汁latte系最好饮,果然唔错👍🏻咖啡底非常顺滑,香浓带nutty, after taste超重。配埋姜汁,味道突出得来又唔会得个辣,同咖啡底非常之夹🥰。
味道: 4.6/5
性价比:4.3/5

Summer saviour (cold)🥂$48
其实系水果茶,用上柠檬百香果等酸酸甜甜嘅生果,同埋绿茶制作出一杯清凉饮品😚虽然味道唔算非常独特,但夏天行到热辣辣饮番杯真系好正✨甜度亦恰到好处。
味道: 4.4/5
性价比:4.3/5

整体来讲对呢一间Cafe嘅印象唔错☺️系少数我觉得有特色而且食物质素高嘅Cafe,而且全部都大件夹抵食,又有靓靓环境打卡👍🏻👍🏻👍🏻绝对会想来试埋佢嘅意粉!
Summer  saviour
Ginger latte (hot)
Ginger  latte
Summer  saviour
Ginger latte (hot)