2021-12-11
深水埗有咁多coffee shop,要揾到间心水嘅其实几难,有D专做素食,有D有成一万尺大,有D主打泰国菜,韩国菜,French toast等等,而今次去到呢间系日式居酒屋咖啡店。 Nomad呢个名其实一D都唔陌生,有间汉堡店/电子产品店都叫nomad,观塘有间coffee shop同呢个名非常之相近。 餐厅位于太子,并唔系深水埗。 环境系呢度嘅一大特色,门口已经有一大条楼梯比你打卡,装修结合木系同水泥元素。 今次坐咗喺间房度,有种日式屋企嘅feel,只差咗张tatami。 楼高两层,上层空间感非常阔落,连厕所都超靓。 餐厅主打多款居酒屋料理,价钱由$ 108-168不等。 仲有佐酒小食,炸物,刺身,串烧,一品料理。 可以喺coffee shop度饮酒食鱼干。 蒲烧鳗鱼竹炭汉堡$ 138鳗鱼饭大家都食得多,今次就食鳗鱼burger。 鳗鱼同网上一样咁鬼长,上枱时有D suprise,性格比就正常,大大条鱼。 鳗鱼用黎打卡就好好,当然食落就唔好觉得惊喜。 肉质比平时更柔嫩,皮位黏中带弹,冇雪藏味。 酱汁份量唔多,浓而唔腻,甜中带咸。 一开始食嘅时候边位会有少少脆口,并且佢一粒骨都冇。 但
蒲烧鳗鱼竹炭汉堡$ 138
蒲烧鳗鱼竹炭汉堡
鳗鱼用黎打卡就好好,当然食落就唔好觉得惊喜。 肉质比平时更柔嫩,皮位黏中带弹,冇雪藏味。 酱汁份量唔多,浓而唔腻,甜中带咸。 一开始食嘅时候边位会有少少脆口,并且佢一粒骨都冇。 但冻咗就变得好油。
蒲烧鳗鱼竹炭汉堡
面包好黑,每边都有烘过,食落有D干,但都松软香甜,有牛油香,但就冇乜竹炭香,食完成口黑晒。 顺带一提,我切开咗鳗鱼条尾就可以当一个burger去食。
包入面仲有D酸瓜,mayo同椰菜。 餐厅将酸瓜打横切令酸瓜平均分布于burger,之前睇过美国youtuber同样咁做,我其实好欣赏呢个设计,外貌讨好之除每啖都食到呢种酸味。 沙律酱偏甜,将食材融合。
汉堡配上辣味chorizo,食落有D似曾相识嘅感觉,香脆惹味,既有芝土味又香辣,好热气但会食上隐。 配上甜甜地/较杰身嘅mayo,同巴马臣芝士。 好过食薯条。