2018-06-20 102 浏览
一到咗夏天咁热,自然就唔想食好多野,食返餐越南河粉配小食就最开胃啦。系OpenRice度见到呢间越南菜咁多好评,又系铜锣湾够晒就脚,就一于试一试啦。打开个餐牌见到咁得意嘅,河粉有分size ,分别系regular, Large, XL and XXL,真系啱晒唔同场合,唔同人数,同埋唔同食量啦,好新颖又有趣!我同朋友一行两人,就叫左一个Large 既特色牛汤粉,入边有牛丸,牛坑腩片,生牛肉,牛柏叶,牛腩等等十分之足料。另外仲叫咗两个小食分别系鲜虾米纸卷,同埋碳烧猪颈肉。仲要左一杯冻咸柠七。两个小食,份量唔算好多,两人Share黎食就啱啱好!碳烧猪颈肉烧得好好、肉质够晒弹牙;鲜虾米纸卷鲜味十足!唔洗点调味料都够晒好味,呢个小食系健康之选!至于重头戏嘅特色牛汤粉,个汤真系十分之鲜甜,配埋个河粉同埋生牛肉够晒野味,真系食唔停口好香,好好食,更加就唔使讲啲牛肉好林好好食。仲有不得不提,其实不论系手打牛丸,定系牛坑腩片生牛肉等等,佢都俾得好足料两个人食每人最少都食咗几旧,真系好够份量啦。

鲜虾米纸卷
碳烧猪颈肉