2008-12-30
呢半年差唔多每星期都会黎Palace Cafe食一次lunch, 系贪它就脚同冇咁heavy, 以往都系点set lunch, 味道普遍清淡同细份(通常系拳头咁既份量). 今日就试下其他嘢~ 汤我点了minestrone而主菜就系Spaghetti Bolognese, 另外仲食左少少Shrimp and Scallop Pasta. Soup: minestrone (无Grappas咁浓同酸, 用洋葱西芹粒配茄汤尚算好味, 不过落得多左蒜头粒, 入口第一下被它吓一吓)Main course: - Spaghetti Bolognese with meatmall (上枱果下被它外表吓到怀疑系咪我叫既果碟 因为全碟冇sauce, 意粉系白白滑滑既, 另加6粒外表好干既meatmall. 心谂会唔会d sauce藏系meatball坚硬既外皮入面呢? 我尝试用叉按下以求弄些酱出黎捞粉, 无耐一叉开系无汁既, 试左啖味道唔差但系干d (似脱左水既豆腐喳, 好搅鬼). 唔紧要照食! 拿起叉同匙羹正式开餐, 一卷起意粉居然有意外惊喜~就系有少少肉酱系个底度, 失而复得既感觉实在太好喇, 我
Main course:
(上枱果下被它外表吓到怀疑系咪我叫既果碟 因为全碟冇sauce, 意粉系白白滑滑既, 另加6粒外表好干既meatmall. 心谂会唔会d sauce藏系meatball坚硬既外皮入面呢? 我尝试用叉按下以求弄些酱出黎捞粉, 无耐一叉开系无汁既, 试左啖味道唔差但系干d (似脱左水既豆腐喳, 好搅鬼). 唔紧要照食! 拿起叉同匙羹正式开餐, 一卷起意粉居然有意外惊喜~就系有少少肉酱系个底度, 失而复得既感觉实在太好喇, 我尽力将那只有一茶匙既酱捞粉捞肉再捞粉, 最尾碟粉都系唔觉有酱既(哈!) 搅左一大餐我用左几分钟就食晒! 单项黎评分: 意粉质感唔错不会过淋, 由于无咩sauce所以绝对食到淡淡既面粉味; Meatball有茄汁味咸度控制亦佳.…但….实在太鞋口喇!!!!!!!!!!!!! 总括黎讲: 如果你当它系豆腐喳fusion菜, 都可以一试既 ^^”” 哈哈)
- Shrimp and Scallop Pasta in cream sauce
(卖相吸引, 意粉卷好放在碟中央, 周边放了几只1/4手掌大且厚既带子, 另加4只手指公大细既虾仁, 恰当份量既白色cream sauce均匀淋系食物上. 唔食净睇都开心啦~ 评分: 带子大大只鲜味弹牙, 无敌! 虾仁爽口鲜甜不会过老, 一流! 意粉吸尽白汁, 超正! 总括黎讲: 绝配 ~~)
- Hot Lemon tea
(过完高低起伏既一餐, 我地要左2杯热0茶黎冷静下, 点知黎左2壶好似冲左几十次既茶….加片柠檬后..味道系0 水…都好既, 饮水健康d嘛…忘记左我地唔系叫set lunch, 所以二壶疑似0水既0茶共收$88…嗯….健康无价)
总消费: $480