2021-04-11 2976 浏览
很得辉系一间喺屯门嘅小食店,最出名就系佢哋嘅大大只炸鸡髀🍗🤩 但其实除咗炸鸡髀,仲有另外两款口味:沙姜同卤水~仲有好多其他小食同埋台式饮品,单买鸡髀就$32,亦有鸡髀配小食/饭面嘅套餐,但都系$45左右~•🥢 炸鸡髀平时好少食炸髀,因为觉得会好油腻同热气,但呢只真系会忍唔住想再食!鸡髀好大只,但唔会太肥,食落唔会觉得有一层好厚嘅油脂系中间,炸粉薄得嚟仲做到好脆!鸡肉好嫩好juicy~本身鸡髀都有啲调味,唔另加调味粉都好食!调味粉有好多款:海苔椒盐、香草辣、纯辣、麻辣、魔蝎辣椒同死神辣椒,分咗唔同级数嘅辣,钟意食辣嘅一定要挑战!•🥢 沙姜鸡髀未开盒已经闻到好香嘅沙姜味,食落唔会太咸,但好入味,肉质好嫩,唔算好肥,觉得炸髀热气就可以拣沙姜髀啦~•🥢 卤水鸡髀卤水呢款算系3种口味入面最逊色,因为卤水唔系好入味😬 可能我唔好彩,只鸡髀入面肉色有啲生生哋,又有啲红~同埋呢只鸡髀都几肥,皮下面层肥膏都几厚🥺 可能下次要试多次试真啲先得😥•🥢 蘑菇饭鸡髀配埋蘑菇饭同一杯绿茶先$48,而且份量都唔少,都几抵~ 蘑菇酱汁偏甜,有黑椒粒,但食落黑椒味唔太突出,味道亦都唔系好出色,同连锁炸鸡店果款好唔同。

🥢 炸鸡
炸鸡髀