2023-09-14
朋友加拿大回来,很久没有回港的她,最开心最挂住紧系香港美食啦!约佢食饭谂左好耐,最啱口味除咗广东菜就一定系湘菜啦,酸酸辣辣谂起都流口水🤤,打开OpenRice 望下先🤔,发现呢间「老长沙湘菜馆(铜锣湾)」都唔错,铜锣湾地铁站C出口行2分钟,位置好👍!地址: 铜锣湾骆克道459-461号The L. Square 1楼。习惯早食饭嘅佢,相约6点,上到菜馆咁早人唔多,自自然然服务态度都好啲,揾服务员介绍菜单,佢介绍咗个招牌菜:酸菜鱼,酸辣鱼皮,和龙家窝窝头,ok👌,听到都唔错,流口水🤤下单好快嚟咗个酸辣鱼皮,太好食啦😋,鱼皮厚厚的好肥美👍,入口烟烟韧韧酸酸甜甜麻麻辣辣,一入口就停唔到,太好食了😋😋😋跟住上农家窝窝头,香松软化,配搭甜微辣梅菜一流,好开胃,赞👍最后一碟,离远已经闻到香喷喷,望到热腾腾嘅酸菜鱼,哗!未食睇到都流晒口水,食入口不得了,大大块厚厚嘅鱼肉,入口即溶,太好味喇😋😋😋😋😋,个汤好好饮,好有鱼味,酸酸辣辣微甜,一路饮汤一路食鱼肉,仲有好多酸菜,啲酸菜又唔咸又好好味,同埋夹集左啲粉仔,根本唔使叫饭或者粉面,好好味呀😋😋😋我哋一路食住咁美味嘅食物,一路鸡啄唔断,二个人食这三道菜
打开OpenRice 望下先🤔,
位置好👍!
我哋一路食住咁美味嘅食物,一路鸡啄唔断,
二个人食这三道菜,太饱了😋,太满足了👍。
竟然而家先知这间「老长沙湘菜馆(铜锣湾)」,
咁好味嘅湘菜馆而家先知,真系要打屁股,大家真系走宝啦!
太好味了😋😋😋😋😋😋😋😋,比足100分💯