2021-02-11
同老人家食团年饭特别紧张, 今日拣咗食中菜位于戏曲中心的满乐中菜食早饭, 之前同朋友嚟食过晚饭, 装潢及食味都不错, 相信呢位老人家应该满意的。见到呢啲2人~12人嘅冬至及团年饭餐牌有啲心噏, 我谂食店家阵经营得好困难, 希望牛年系一个好开始。个个月黎满乐中菜食饭都唔会闷, 佢地啲菜式好多传统菜, 唔计新菜式, 成十页餐牌都有排试, NEXT ROUND 要试虾子炆柚皮煲叫鱼翅+鲍鱼套餐要$430 , 识食梗系叫呢个迎新春套餐吧, 特价$588己包了鱼翅+鲍鱼, 抵好多!红烧潮州中鲍翅鱼翅跟火炉上, 确保鱼翅鲍汤食食吓唔会冻左。夸张啲........啲翅好似手指尾咁粗壮, 份量非常多, 斤两十足, 鱼翅爽口, 鲍汁上汤有肉香及金华火腿嘅咸香, 咸度及浓度也适中。6头鲍鱼伴鹅掌鲍鱼炆得入味, 鲍鱼味颇浓, 口感有点微弹, 鲍汁以鸡肉、猪肉、金华火腿等淆得好浓杰, 好香。鹅掌炆得腍滑非常, 鲍汁入晒鹅掌皮里, 胶质也出晒嚟, 老人牙力不好也没问题, 连鹅掌根都好软滑, 个人觉得鹅掌比鲍鱼更吸味, 更好食。金沙发财卷拼龙须好市龙须炸得脆卜卜, 内里有层厚虾胶包住蚝豉, 花胶弹牙, 蚝味够香
红烧潮州中鲍翅
鱼翅跟火炉上, 确保鱼翅鲍汤食食吓唔会冻左。
6头鲍鱼伴鹅掌
金沙发财卷拼龙须好市
龙须炸得脆卜卜, 内里有层厚虾胶包住蚝豉, 花胶弹牙, 蚝味够香浓, 咸香味鲜, 成件事好香口。
一层薄皮包住发菜炸, 炸好后用咸蛋黄兜炒, 香口到爆灯, 中国人传统新年食物最紧要好意头, 发菜喻意发财, 发菜咁样食其实原来爽爽地, 发菜拈少许附送的酱, 个酱甜甜地, 配惹味咸香的咸蛋黄, 老人家好钟意食。
萝卜煮细黄花鱼
原条黄花鱼酥炸, 鱼头炸到脆卜卜, 鱼头直情可以成个食落肚补充钙质, 炸过的鱼皮再煮, 煮完都好完整又香口。
鱼肉却保持到嫩滑口感, 嫩滑到一啲都唔似炸过的鱼。
农历新年期间萝卜质素最好, 又腍又甜又多汁, 吸晒上汤嘅味道, 好好食。
金华竹笙扒双蔬
竹笙爽口吸味, 跟底下既绍菜一样, 吸收晒个惹味鲍汁, 绍菜同萝卜同样当造, 又腍又甜
金华火腿出奇地唔系好咸, 肉质结实咸香, 好嚼口。
凤凰煎年糕
今年第一件年糕, 用鸡蛋煎香, 又出奇地干身, 冇话煎到油淋淋, 年糕有点厚度, 软弹烟韧唔黐牙, 唔太甜, 每人一件刚刚好。
福果姜薯汤丸
大量爽口木暑片, 福果是糖渍过的白果, 口感软糯烟韧, 还有大量小丸子, 又系好彩糖水唔太甜, 有少许姜汁香, 食埋呢个糖水饱到上心口了。
环境好, 食味唔错, 服务又好, 老人家非常满意的早食鸟团年饭。祝生意兴隆!