2022-03-26
疫情期间冇野好去,就选择去亲亲大自然,去郊外行下,大尾督就系一个好选择,大尾督不嬲泰国野食蛋,今次系离停车场远少少发现左一间外型独特既「火柴盒」,原来系间食日本野既餐厅😎😎(5分为满分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌘🌑樱花担担软壳蟹拉面($88)呢个拉面系火柴盒其中一个招牌既拉面🥰 佢既汤底系有别一般拉面既猪骨汤底,系用左佢地秘制既担担辣汤底,非常惹味😋😋 拉面口感软硬适中,软壳蟹系另外用碟上,唔怕比汤底浸软左,新鲜热辣脆卜卜😍👍🏻不过可能汤底用左好多配料整,味道偏浓,食开清淡晚朋友就未必岩🤣和风牛肉丼虽然呢个系好多日式餐厅都会有既菜式,呢到都算做得唔错,温泉蛋望落涨卜卜,用黎捞饭一流,跟餐仲配埋一碗热辣辣面豉汤😁😁价钱:🌕🌕🌕🌑🌑价钱钱同平时日式餐厅比较都差不多,合理价钱,份量充足😎交通:🌕🌕🌗🌑🌑位于大尾督最笃笃既位置,比我地上次介绍既忠诚茶座要再行前多啲啲,外型系一幢扁扁既村屋,可能因为外观咁样就叫「火柴盒」😛😂搭车可以搭小巴/75K巴士去到总站落车再行过去,泊车就可以泊系大尾督既咪表场,天气好既时间踩单车入去睇埋大坝然后再去食又系一个唔错既选择😍环境:🌕🌕🌕🌕🌑佢既内部装修都非常有日本居酒
(5分为满分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌘🌑
樱花担担软壳蟹拉面($88)
和风牛肉丼
价钱:🌕🌕🌕🌑🌑
价钱钱同平时日式餐厅比较都差不多,合理价钱,份量充足😎
交通:🌕🌕🌗🌑🌑
环境:🌕🌕🌕🌕🌑
佢既内部装修都非常有日本居酒屋既特式,中午去到睇住出面大尾督既景色非常舒服,夜既出面黑晒佢就好有日式居酒屋既氛围,舒舒服服咁食野,都有啲似去左日本嫁🤣🤣
性价比:🌕🌕🌕🌗🌑
大尾督可能对好多人黎讲都系一个比较远既地方,但如果Plan去踩单车/想去户外吸下新鲜空气,就可以顺便黎试一试呢个都几chill既餐厅😋😝😝