2024-11-14 0 浏览
位于市旺角嘅大山日本料理,无疑系一个令人流连忘返嘅日式居酒屋。呢度嘅菜单琳瑯满目,传统同创新嘅结合令人期待。我今次嘅用餐体验真系大大惊喜。三文鱼加州卷一上到,鲜艳嘅颜色已经令我食指大动。新鲜嘅三文鱼配上香脆嘅黄瓜,口感层次分明,令人一口接一口。火炙薄烧A5和牛寿司更系令我惊艳。牛肉嘅油脂喺火焰炙烤下散发出诱人香气,搭配细致嘅寿司饭,简直系舌尖上嘅奢华。烧鱿鱼嘅口感同样出色,外焦内嫩,加上特制酱汁,让人感受到海鲜嘅鲜美。炸虾天妇罗就系另一道必试嘅佳品,外皮酥脆,虾肉鲜嫩,搭配佐酱,更显其鲜美。章鱼烧更加系回忆中嘅美味,外脆内软,章鱼鲜味喺口中绽放,让人感受到地道嘅日本风味。吉列猪扒咖喱饭份量十足,猪扒外脆内嫩,咖喱酱香浓,与白饭搭配得恰到好处,令人感到满足。免治鸡肉棒都系一个亮点,鸡肉鲜嫩同香料调和,令人忍唔住多点几串。炸鸡软骨就系我最钟意嘅一道,酥脆口感加上香浓调味。大山日本料理唔单止提供地道嘅日式风味,更喺每一道菜中展现出厨师嘅巧思同热情。无论系同朋友小聚定系家庭聚餐,呢度都系一个绝佳嘅选择。

炸鸡软骨就系我最钟意嘅一道,酥脆口感加上香浓调味。