2019-02-08 225 浏览
大年初四即兴约咗男朋友出黎食饭,6点半左右,我地又冇订台,旺角四围都系人,打算去TOP或者726望望。 见到红叶茶屋冇乜人,啱好大家食咗几日大鱼大肉胃滞滞地,就入去试下呢间嘢。 叫咗个生姜烧豚肉定食,一个豪华海鲜虾汤茶渍饭。 前菜两份嘢食一样,一个野菜渍,冇乜味,d菜都稍微淋咗d冇咩咬口,另一个南瓜蓉咸咸地甜甜地,味道一般。 生姜烧豚肉定食,豚肉几厚生有d咬口,味道算唔错,本身有姜香味,旁边另有d姜蓉可以沾,整体味道可以,d伴碟沙律冇汁,我系沾d肉汁食,有碟仔芝麻,我当饭素加入去饭几香。 豪华海鲜虾汤茶渍饭,d三文鱼吞拿鱼认真麻麻地,吞拿鱼好多筋,腥腥地,不过明白黎得呢d地方食嘢要求系唔可以咁高,但d甜虾、三文鱼籽味道反而算鲜甜、蟹膏味道香浓伴饭味道不错。 盛虾汤的壶很厚重,估计没有预热,所以虾汤倒出来好似已经被个壶吸晒d热,有d可惜,你会觉得个汤系有虾味,但因为温度问题,香味同鲜味都差一截。 总体来说,以这个价钱,这两道菜算是符合期望,没有特别的大惊喜。 oh... 楼面得两三个staff,唔好在好难叫人落单,好在食完佢地唔得闲赶你走。

叫咗个生姜烧豚肉定食,一个豪华海鲜虾汤茶渍饭。

生姜烧豚肉定食
豪华海鲜虾汤茶渍饭