2017-03-25
挨过咗好忙碌好忙碌嘅一个星期,终于等到星期五可以同老公食返餐好嘢!左谂右谂,决定黎大厨Eddy Chu的餐厅,好好咁享受一餐晚餐。踏入餐厅,见到差唔多全场满座,好在我哋book咗位,不过就book得比较迟,坐唔到窗口位,如果唔系坐系窗口位望出去都应该几正。餐厅灯光幽暗,每张枱面都有小小的蜡烛,颇有情调。打开餐牌,发现好多野想食,又有比较抵食嘅套餐,但最后我哋就决定咗散叫。我哋叫咗两杯饮品、三个前菜、两个汤同埋两个主菜,真系非常丰富饮品好快到左。左边嘅系sangria,红酒加左少少苹果粒,酒味唔算浓烈,好易入口;右边嘅系水果茶,又系酸酸甜甜咁,几refreshing。两杯饮品都好清新,唤醒晒我哋嘅味蕾,准备迎接呢餐丰富嘅晚餐。呢个乳酪芒果大虾沙律真系必食嘅推介!讲真,沙律其实只要蔬菜用料新鲜,个酱汁正正路路,就唔会难食得去边;然而,呢个沙律突出之处系佢加左啲乳酸味爆爆珠(即系平时可以加喺珍珠奶茶或者泡冰𠮶啲),加埋新鲜嘅芒果同蔬菜,仲有爽口弹牙嘅熟虾,口感同味道都非常丰富之后就到烤乳鸽,佢上枱嘅时候,我哋好自然咁问个侍应有冇淮盐,侍应就即刻同我地讲,我哋试完就知道系唔需要点淮盐的!果然,
打开餐牌,发现好多野想食,又有比较抵食嘅套餐,但最后我哋就决定咗散叫。 我哋叫咗两杯饮品、三个前菜、两个汤同埋两个主菜,真系非常丰富 饮品好快到左。左边嘅系sangria,红酒加左少少苹果粒,酒味唔算浓烈,好易入口;右边嘅系水果茶,又系酸酸甜甜咁,几refreshing。两杯饮品都好清新,唤醒晒我哋嘅味蕾,准备迎接呢餐丰富嘅晚餐。
其实食咗咁多野已经饱左一大半
(即刻有少少后悔做乜咁贪心仲叫咗两个主菜。。。)
其实本来仲想追加一个甜品,但真系已经饱到上心口!
优质嘅食材、恰到好处嘅烹调技巧加上厨师嘅创意,成就左我地一餐好满足嘅晚餐,TGIF