2020-12-05
唔一定上咗年纪先会食粤菜❌ XXG今日揾到依间私房菜 据说每碟菜都系由一位得奖名气大厨亲自操刀😋 但价钱又唔算贵~▪️8.5/10▫️<< 避风塘黄花鱼 >> $168 个人大爱🔥 惹味避风塘炒法 唔太辣 黄花鱼炸到极脆 但鱼肉仍保持细嫩❗️可以原条连骨食😱 配埋大量干蒜食 劲香口 食唔停😭❤️▪️8/10▫️<< 失传酱脆皮生炒骨 >> $148 所谓嘅失传酱就系老板娘嘅自制苹果醋🍏 酱汁醒胃唔会太酸 偏甜 生炒骨外皮超酥脆😵 大旧多汁 食得出系用新鲜骨!▪️8/10▫️<< 蟹油猪油渣炒高山椰菜花 >> $148 特别在于猪油渣🌟 用蟹油爆过 唔腻之余仲要食到鲜甜蟹味‼️特选高山椰菜花 新鲜爽口▪️7.5/10▫️<< 老火煲佛手瓜南杏猪尾骨汤 >> $168 好大壶 汤渣另上 真材实料熬出嚟👀 唔使落味精都够浓 饮落好滋润 似屋企煲嘅汤 有住家感觉👍🏻🌿传统广东餐馆装潢 店入面仲贴左好多大厨嘅奖牌同名人合照😮 每张枱都系大枱 好阔落🐽总括嚟讲 每道菜食材用料都好讲究 烹调技巧
🐽总括嚟讲 每道菜食材用料都好讲究 烹调技巧又高水准👍🏻 好难得先揾到一间几唔错嘅粤菜🥺 老板娘最后送咗碗番薯糖水俾我哋 好warm🥰 短期内会再回头试埋其他嘅菜式‼️