2013-01-02
其實小妹是很多範疇的愛好者! 隨了甜品外, 亦喜愛吃茶樓點心的! 蝦餃、煎腸粉、蘿蔔糕、金錢肚、薑蔥牛柏葉、蘿蔔絲酥餅、流沙奶皇包! 很多很多都是我每次到茶樓必叫的! 還記得小時候, 每個星期日也會和家人到已結業的「敦煌」飲茶, 計而轉戰「稻香」。人愈大....愈黎愈少成家人一齊去飲茶! 原因是..家裡多了兩隻頑皮化骨龍, 真係寸步難離!偶然在開飯平台, 發現了公司附近開了一間專賣點心的店子! 經營模式和添好運如出一轍! 但由於上環算是商業區, 每次經過都發現人流超多, 店子小小的, 坐位不多~剩係等位都有排等! 所以決定和同事外賣返公司品嚐, 先打電話預先落order, 等15mins後落去拎就剛剛好! 對於上班族來說, 完全節省等位的時間呢。店中的點心款式不算很多, 但會定期有一些新點心推出, 而且價位不高, 又多一個選擇午餐的好地方了!蜜汁叉燒腸 $17由於腸粉是師傅即拉的關係, 所以不愛吃莞茜的話, 可在落單時選擇走莞茜呢! 真好..完全岩晒小妹這個不愛莞茜味道的人! 叉燒腸的叉燒挺多, 而且腸粉皮薄、很滑~配上甜豉油特別好吃!奶皇流沙包 $13一籠三個, Size小小的, 正
一籠三個, Size小小的, 正合我心意。Size太大奶皇包剩係食外層的饅頭皮都已經給填飽了! (詳情請參考聖安娜的即蒸奶皇包, 對! 我就是說這種) 每次吃流沙包, 小妹都很怕流到手/衫褲都係..固特別小心翼翼! 估唔到今次都難逃一劫 (哭)..流沙包果然十分流沙, 吃得我津津有味。不說蛋黃味夠不夠重, 以這個程度、味道和價錢, 小妹已經收貨! 還記得個多月前還有一種是綠茶流沙煎堆, 不過近來改了點心紙後已沒推出! 詢問之下, 店主話遲D會叫師傅整返! (係就好嚕, 小妹滿喜歡食的, 很香口)
本身小妹仲叫左個桂花糕, 返到公司才發現比少左我。想不到第二日落去食佢仲記得我, 一講起仲自動幫我減返桂花糕既錢, 感覺不錯
要讚的同樣是皮薄, 而且入面不用薑絲, 係用薑汁加入了腸粉當中! 怕薑的人士不用怕了 (就好似小妹)! 實在太貼心了.....! 豬潤吃落爽脆彈牙! 感覺比叉燒腸更好吃!
睇個名感覺似係招牌蝦餃, 一籠4隻。熱辣辣上場, 蝦餃皮晶瑩剔透、夠薄, 蝦肉的份量絕不少, 十分彈牙!
食完呢兩個點心後, 小妹還在考慮要不要叫多籠呢? 店員看見我好像在猶疑什麼的時候, 亦走來問我夠唔夠飽。哈哈~我話唔知再叫邊款好, 佢話唔緊要, 叫我慢慢考慮 最後我選了金珠咸水角!
一碟三個, 熱辣辣炸起的咸水角外皮脆脆的, 被平常外間的, 較乾身和不太油膩。