2016-07-13
大坑小店美食林立,今天经过the pudding nouveau 竟然冇人排队,记得以前每次经过都有满满的人龙,今日咁好彩冇人排就入去食晚餐啦。小小的店舖,黑白圆点的墙身,带点简约及modern。起初还以为只是甜品店,原来熟食都有很多。Menu选择不多,但样样都很想吃,近来还新出了Razor Clam Linguine和Lobster Creme Brûlée 。珍宝龙虾仔牛角酥配薯条 $138牛角酥果然够珍宝,好大份。打开里面,制作绝不马虎,龙虾仔份量同样十足,食既时候每一啖都食到龙虾仔,而且牛角酥依然脆口。伴碟系薯条,但我对佢个黑松露酱真系印象深刻。黑松露香得嚟唔会过份浓味,平时食开既都系直接将黑松露放到薯条上,而呢度黑松露酱就可以按自己喜好加减份量。鸡翼配芥末蜜糖 $68鸡翼炸到金黄色,咬落去新鲜热辣,十分香口。旁边既芥末蜜糖酱系灵魂所在,甜甜地既酱加落鸡翼度食好开胃。伴菜仲有沙律菜。青苹果冰沙 $42青苹果味突出,而且大大杯,一个女仔都未必饮得晒,饮落酸酸甜甜,沙冰入口几幼滑。朱古力奶昔 $52见到结身既朱古力已经知道味道一定够突出,饮落十分滑口,而且朱古力既浓度岩岩好。令我惊
见到结身既朱古力已经知道味道一定够突出,饮落十分滑口,而且朱古力既浓度岩岩好。令我惊喜既系奶昔中间原来仲有朱古力雪糕,对于爱朱古力既我真系双重享受。
朋友推介我吃的甜品,真的好好吃,乌龙茶味好浓郁,浓得黎又唔会好苦涩,同埋炖蛋超滑,仲有杂莓同云呢拿雪糕配埋一齐食,口感不错。
上枱还是热辣辣喷烟的,雪糕球上有粉红色太阳花,造型很漂亮。先尝一口窝夫,外脆内软,蛋香十足,很松软,再沾上雪糕及曲奇饼吃,一冷一热的口感非常不错。 食物很好吃,吃的时候真的满布惊喜,看得出小店老板的用心制作, 难怪会大排长龙。