2008-07-21 15 浏览
寻日(20/7/08) 由于有需要到马鞍山,即刻上o黎开饭揾食,所以就o黎o左呢度。以排骨饭见称,当然要试o下佢o既排骨饭啦!我要o左个凤爪排骨饭,太太叫o左个豉椒排骨饭,再加俩个点心:鲜竹卷、鸡扎。点心先到,先试鲜竹卷,掂㖞!我本身好"好"鲜竹卷,平时饮茶都差唔多一定叫,而且通常都系小点㖞。不过唔系间间酒楼都整得好食,有时太多油太油腻,有时太多肉太实净。呢度就味道同份量都刚刚好,只嫌蚝油味不足,不过已经好满意喇!鸡扎用料同平时食到o既有o的唔同,以芋头取代火腿,猪皮代替鱼肚。改动可能有厨师o既心思或用意,但就唔及传统火腿同鱼肚咁惹味。不过$12蚊鸡,当然要扣少o的分。排骨饭系原盅蒸,唔似大家x、美x,总系好似最后将排骨放上面咁...!肉汁落晒饭面,可以好好享受第一层香饭而饭粒仲保持干身一粒粒,唔会一pat pat,个人比较欣赏。排骨唔肥,否则o的油渗落o的饭度,就太油腻喇。加埋豉油,一句讲晒:好味道!o的味道仲令我谂起细个时时帮衬间屋村酒楼o既排骨饭。(回忆中o既食物总系好似好味o的!?)舖头响街市里面,环境绝对称唔上舒适,但总算干净。味道就绝对值得笑笑口o罗!
,所以就o黎o左呢度。

以排骨饭见称,当然要试o下佢o既排骨饭
啦!

肉汁落晒饭面,可以好好享受第一层香饭

排骨唔肥,否则o的油渗落o的饭度,就太油腻喇。
加埋豉油,一句讲晒:好味道!
o的味道仲令我谂起细个时时帮衬间屋村酒楼o既排骨饭。
(回忆中o既食物总系好似好味o的!?)

舖头响街市里面,环境绝对称唔上舒适,但总算干净。

味道就绝对值得笑笑口o罗!
正斗鲜竹卷、好味排骨饭
正斗鲜竹卷、好味排骨饭