食完情有独钟嘅摩斯后,下一站去畀我印象截然不同嘅地方︰Triple O’s。喺有睇Openrice嘅习惯之前,分别喺中环同金钟曾经食过,觉得唔系太好食而且太贵喇,一直对佢冇咩好感。但发现依间野喺OR竟然有咁多好评,仲攞奖添! 所以就谂上次食都差唔多成年之前,又未食过沙田的分店,不如畀多一次机会佢啦。之前几次都系叫左一D奇怪野,于是今次决定叫个最简单嘅,咁唔好食都冇好野讲啦挂? 之前已经饮左汽水,所以净系叫左个Original Burger加个薯条。坐底等一等,每一张枱上都放左一枝茄汁同白醋。有时候觉得茄汁太多糖,太肥太腻,有白醋依个选择系一件好事,非常细心。等左一阵服务生终于捧左我要嘅野到我张枱,等嘅时间比起啱啱等MOS Burger耐,相信块牛肉系即时煎嘅。比起摩斯,依个burger真系好大,而且个包好厚,份量十足。我钟意佢唔将块酸瓜摆入面,而我当然第一时间pat开左依块咁邪恶嘅野啦。咬第一啖,有惊喜︰个包脆得唻好松软! 再试真D,的确系一个有水准嘅汉堡包。蕃茄非常新鲜,而汁唔系太多。多D嘅话可能会更香,不过我觉得咁样啱啱好,因为唔会太过「漏」。牛肉系实得唻唔会太硬,都有牛肉味,唔错

比起摩斯,依个burger真系好大,而且个包好厚,份量十足。我钟意佢唔将块酸瓜摆入面,而我当然第一时间pat开左依块咁邪恶嘅野啦。咬第一啖,有惊喜︰个包脆得唻好松软! 再试真D,的确系一个有水准嘅汉堡包。蕃茄非常新鲜,而汁唔系太多。多D嘅话可能会更香,不过我觉得咁样啱啱好,因为唔会太过「漏」。牛肉系实得唻唔会太硬,都有牛肉味,唔错。不过如果再厚D会再好D啦,因为成个包虽然好厚,不过其实系个bread占左大部份,有D唔够喉嘅感觉。整体上,依个比摩斯的包更好。

之后就有食burger唔少得嘅French fries。普通过普通啰,亦都系可能只系唔啱自己口味。我钟意D幼D,咸少少嘅薯条,而依度系啱啱相反。不过最大问题都系唔脆,只系好多薯仔好滞,所以最后冇食晒就走左。

出唻嘅结果竟然系同摩斯嘅啱啱相反,由觉得唔好食变为觉得唔错,真系谂唔到。依度嘅汉堡系好食,但实只系好普通,而且款式唔多,食多几次就会闷。反观之,日式汉堡店比较多元化,而且汉堡以外嘅野较为可取。间唔中想食质素好嘅burger可以唻Triple O’s,不过长远唻讲我谂我会帮衬其他地方!

下一站︰M记
茄汁同白醋任君选择