2017-02-20 1189 浏览
黄埔铁路站开通后, 我都未到此一游过, 趁今日无饭开, 约咗位住红磡嘅朋友去食饭放工由中环过去, 半个钟唔使, 超方便!由于2个女仔都钟意食, 但又唔想食咁油腻嘅食物, 于是佢提议来吃蒸海鲜其实蒸海鲜已经HIT咗好耐, 不过我只品尝过一次, 印象蒸出来的海鲜及粥底是很鲜甜!今次就来另一间试试去到门口, 见到有韩国字, 才知道这是韩国餐厅, 有点惊讶, 还以为是中菜馆呢! 真系大乡里 门面都几大, 行入少少仲放置咗韩服比人影相由侍应带我们入座, 可能晚饭时间尚早, 加上是平日, 餐厅还未满座而装修也比我相象中"新潮", 因我相象是像传统中式菜馆般庆幸的侍应安排最后一张卡位给我俩, 坐得舒服, 倾得开心坐下来, Menu都未睇, 侍应就送上前菜, 酱料及沙律给我们台上还有一枝清水, 就像韩国餐厅一样, 唔使叫侍应先比我地酱料由左至右: 柚子豉油, 自家制韩式辣酱, 海盐麻油因应自己口味来蘸来吃, 不过我们最喜欢就是海盐麻油, 因为很香口, 其实辣酱也不错, 是比较辣的当然清吃蒸出来的食物是最原汁原味的~呢度既Menu, 有几款套餐, 但落单的经理隆重推介"雪浓汤海鲜塔"套餐, 因为入面包括

放工由中环过去, 半个钟唔使, 超方便!

今次就来另一间试试

门面都几大, 行入少少仲放置咗韩服比人影相

而装修也比我相象中"新潮", 因我相象是像传统中式菜馆般
庆幸的侍应安排最后一张卡位给我俩, 坐得舒服, 倾得开心

台上还有一枝清水, 就像韩国餐厅一样, 唔使叫侍应先比我地
酱料由左至右: 柚子豉油, 自家制韩式辣酱, 海盐麻油

当然清吃蒸出来的食物是最原汁原味的~
前菜沙律
呢度既Menu, 有几款套餐, 但落单的经理隆重推介"雪浓汤海鲜塔"套餐, 因为入面包括原只鲜活日本松叶蟹!!!!

起外间很少有鲜活松叶蟹供应, 就算酒店的, 都是雪藏货

此外, Menu还有说明, 啱哂我呢d初哥点蒸黎食先好味
我地点那个套餐包含一个以韩国紫菜泡饭底来做粥底

先由侍应帮我地落泡饭在雪浓汤中, 雪浓汤呈奶白色, 以大量猪骨淆出来的, 当日加入牛肉粒

未食以期待, 因为每蒸一层的精华都会滴入呢个粥底中, 谂起都lam lam脷
粥底以紫菜泡饭来煲成
然后拿出我们点的塔出来, 经理先打开第一层给我们"验货"

wow.....排得满满卖相又靓的蟹脚蟹肉, 蟹肉上墨绿色的就是榚来的, 其实是在蟹盖上, 因为多到要涂在蟹肉上
原只鲜活松叶蟹
呢层要蒸5分钟, 即系每台上设有的漏斗漏完就可以食架啦, 大约5分钟的时间, 咁就唔会蒸过时同肉质变老

也要赞一赞呢度既侍应, 佢地都细心又贴心, 知道拆蟹需时, 所以以下的几层未有放入炉中, 以免蒸得过熟
5分钟够啦, 啡绿色的蟹脚变成鲜橙色, 即系食得啦, 开动啦喂
原只鲜活松叶蟹
先试一旧松叶蟹肉, 上面既榚都唔少野, 胆固醇?! 而抛诸脑后啦!

蟹榚唔会实的的, 又唔腥, 啖啖蟹肉劲鲜甜, 超正, 一件食完停唔到口

虽然附有3个酱, 我觉得单食已够味 (餐厅是没加调味料在食物上的) 可以食出佢地既原本味道
松叶蟹
蟹脚都好鬼大条呀!!! 同样都系超鲜

餐厅为免客人食得唔方便, 都主动比埋铰剪我地方便拆蟹, 赞!
松叶蟹脚
两个女仔快手快脚食完第一层, 其实都有点饱, (基于呢个餐系for 2-4人)

听说餐厅将会推出半份的松叶蟹, 好让客人可以试多点!! (支持)

然后来到第二层啦, 有埋温度计, 数字去到9x度就可以食架啦
第二层都超级丰富, 食物放到满一满, 种类也多一点

有蔬果: 蕃茄仔, 西兰花, 菇类, 橙色的原来是木瓜, 未入口前以为是南瓜, 意想不到蒸木瓜也很甜美, 就像饮木瓜糖水

另外有花蛤, 海虾, 花螺, 八爪鱼, 韩国鱼条等等

全部都好鲜味, 又无油, 感觉食得好健康!
第二层
我地2个女仔, 来到第三层前, 已饱饱

幸好来一盆蔬菜平衡下, 摆设出来个样像一把扇, 好靓

最上的是日本甜蛋, 中间也酿入蟹榚, 劲丰富, 好好味, 饱都食咗2件
第三层
食落肚的时间越黎越慢, 因为大家都感到很饱, 但当见到第四层时....又来过啦, 哈哈

一开就很震撼, 我们已忘记系成只松叶蟹, 头先只系食咗d脚之嘛, 仲有2个钳同蟹盖还未吃我呢~

呢一层都有点蔬菜伴著的, 但都是很"实在"的粟米, 日本蕃薯及南瓜,

所以唔好以为食海鲜会食唔饱
第4层
打开蟹盖一看, 原来还收藏著4件鱼子福袋, 胀脤的
装满爽脆的鱼子, 咬落去富有口感
福袋
另外蟹钳都非常大只
此时, 侍应好贴心, 眼见2个女仔越食越慢, 佢好细心咁主动比咗几个外卖碗我地, 都估我地无可能完成任务架啦

而我地都唔想浪费食物, 当然有将食余的食物带走
蟹钳大大只
最后的粥, 一开波就好想食, 饱都要食一碗
原来最后还要加大蒜同紫菜等落去调味, 真系劲多料啦

同埋见到个粥底已经系好棉, 闻到又好香
当中有几旧牛肉, 虽然系一开始就放落去, 但一d都唔韧架
个粥我个人认为都够味, 因为用猪骨(雪浓汤)汤底来滚架嘛

唔需要再加盐, 加了大蒜味道更提升, 真系好似起韩国食紧既汤饭呀
钟意味浓嘅朋友, 可以加入kimchi及辣萝卜与粥同吃
呢度既kimchi好入味, 正~~
虽然爱吃, 但也不要强迫肠胃, 食唔哂唔好浪费,
最后每人都打包咗2大碗回家
又食又拎, 仲要有新鲜材料, 环境又舒适, 又无限时
埋单都系千头, 我觉得是超值!!

下次朋友gathering会再来
2017-02-16