餐厅: 香港老飯店
资讯:

妈妈超级中意食小笼包,经常上网搜罗有小笼包食既餐厅,同朋友去又好,有时就拉我同佢去,切切实实系一个小笼包控~今次呢间除左有小笼包,仲有比较多平时食上海,京沪江菜不常见既菜式,选择都几多~份量比较大份,适合人多一家大小或朋友聚会~用醋淹制过既生椰菜,酸酸汁汁开胃消济~熏蛋 $60蛋黄溏心,蛋白外层充满烟熏既香气,配香脆既蜜糖合桃一齐食几特别~花雕醉鸡 $128非常浓烈既花雕酒味,中意饮酒既妈妈好喜欢,唔饮得酒既爸爸笑说闻一下都想醉~鸡肉嫩嫩的,也入味~无锡脆鳝 $128非常非常脆口,没一点淋或un,香口,适合送酒~小笼包 $140一客十个,没有细份的,人多食会比较好,不过皮很薄,肉味鲜,汤汁很多,一人吃两三粒其实无难度呢~萝卜豆腐鲗鱼汤 $180鱼跟汤分开上枱,然后侍应会为我地分好一碗碗~奶白色既鱼汤味道好鲜甜,系真正既鲜鱼汤,萝卜同豆腐吸哂d鲜味,呢个汤,满分~金腿炒饭 $120以简单既食材炒出有镬气既炒饭,食到金华火腿既咸香,蛋香,饭不油不干,粒粒分明~八宝煎芋泥 $198必点必点必点!中意食芋头既一定会爱上~芋泥系主角,中间酿入适量红豆蓉同松子,煎成芋泥煎饼~底面香脆,芋泥软糯,有

份量比较大份,适合人多一家大小或朋友聚会~

用醋淹制过既生椰菜,酸酸汁汁开胃消济~

熏蛋 $60

花雕醉鸡 $128

无锡脆鳝 $128
非常非常脆口,没一点淋或un,香口,适合送酒~

小笼包 $140

萝卜豆腐鲗鱼汤 $180
鱼跟汤分开上枱,然后侍应会为我地分好一碗碗~

金腿炒饭 $120

八宝煎芋泥 $198
必点必点必点!
中意食芋头既一定会爱上~
芋泥系主角,中间酿入适量红豆蓉同松子,煎成芋泥煎饼~
底面香脆,芋泥软糯,有红豆的部分较甜,但一吃到松子又觉得刚好,中和了甜味亦增加左香脆口感~