2013-09-04
早前出左bonus,应承家人食番餐好野, 经朋友介绍上个星期三到西环试下One Stop,一入到去感觉好宽敞,格调气氛好好,十分浓烈「Warm」和「Home」的舒服感觉。正当我睇紧Menu念紧食咩之际,老板行过黎招呼我地。老板非常热情, 好nice好friendly,有问必答,言语间感觉到佢好专业和用心制作,当知道我此行目的,就帮我发板。结果当晚吃了一个汤,五个前菜,三个main dishes和一个甜品如下:龙虾汤,已经有惊喜,个汤味道相当鲜甜,忌廉落得足够致入口顺滑,龙虾肉熟嫩的程度岩岩好,好弹牙, 亮点系只收$98 (OMG..出面闲闲地都要$130 or above) …即时有冲动想叫多碗..意大利杂锦拼盘,有几款意大利火腿同芝士,当中巴马火腿我几欣赏,入口软,有油香, 即使无蜜瓜都一D都唔觉得咸,其中较深色既后腿系我最中意,香到直头有果下after taste,价钱合理,卖相都几靓仔。Nachos, meshed tomato 同 sour cream味道都几local,拍得住我之前去墨西哥食既水准,好处是食完没有口渴的感觉。再黎有西班牙辣肉肠配薯蓉,辣肉肠咸中带辣,辣度不太高
白酒忌廉煮蚬,碟野未埋黎时已经闻到好香,个蚬肉食落口有惊喜,老细话系纽西兰天天入口嘅蚬,怪唔得全无沙粒兼且好鲜好甜,实在不得不赞。
老板推介烧牛助骨,果然无令大家失望,一开始我仲担心会干瘦,但一切开牛助骨,里面既有juicy 也还有一点点脂肪,有质感有肉味,没有令人讨厌的粗糙位,惊喜比出面既prime rib 更大,呢个main dish 确实系无得挑剔。
火焰雪山,酒香浓郁,未食已觉得好有趣(下次可以拎黎Tum女朋友),第一口的蛋白忌廉给人一种软绵绵香滑带点少许实净的感觉,一口热及一口冻的效果好正,个ice cream食落更是暖暖地,而且不会太甜腻,据老板说此甜品在One Stop很受欢迎,尤其在节日。
题外话/补充资料:
在One Stop食嘢除了环境舒适有格调..水准几好,这里的价钱比出面一般意大利餐厅平啲,完全系中环质数, 西环价钱, 全家人都很满意,今次真系不枉此行!!