2015-12-29
冬天之宝莫过于火锅,寒风之夜正好来一个一人一锅。这里的汤底选择众多,我就选择了这个蕃茄汤。蕃茄汤底味道唔会浓,甜甜地但唔会遮盖食物本身味道。火锅配料就有好多,个牛肩肉卷脂肪不多,肉质够滑。呢个就系主菜之一的牛肉眼来自美国,雪花好多,肉质都颇嫩,和蕃茄汤都几夹。讲到夹就一定系呢个龙虾同蕃茄汤底超夹,来自南非的龙虾size有手掌咁大,肉质几弹牙而且虾膏够多。个蕃茄汤底煮完龙虾后,精华落晒去个汤度,令蕃茄汤更浓。其他配料就系任食,有蔬菜,豆腐,金菇等都系无乜特别。而肉丸选择都唔少,有芝士馅又有芥末馅。最后试埋呢个刺身,日本带子肉身够厚,海胆算新鲜,但三文鱼子就略嫌带腥味,未必每人都顶得顺。总括呢间餐厅,半自助式的火锅形式几特别,配料都新鲜,最紧要一人一锅大家都唔使争~