2023-08-11
生活需要加点仪式感,男朋友见我最近番工辛苦,特登拣左间Teppanyaki 带我去enjoy 下臣Osmakase 🌸 粟米冻汤+ 蕃茄仔以清新去帮助开胃,做好准备接住落黎嘅美食!🌸龙虾汁蒸蛋 浓郁嘅龙虾汁+淡淡紫色嘅紫苏花散发清新嘅香气,带出个清甜味! 时令海产(3款) 🌸滨烧石垣贝 师傅用左8/9 月最当造嘅石垣贝肉质鲜甜,口感有d 似象拔蚌!比较实在同爽口! 师傅提醒我地可以饮埋果啖汤仔,果然好清甜!赞赞赞! 🌸 马友一夜干 师傅早一晚吊起风干, 令到佢干身d, 可以做到外脆内软!再加埋鲣鱼白粥,不得了地好食!🌸 白虾带子 配淡雪盐上层脆身白虾咸鲜加下层大大粒鲜甜带子!师傅对脆同软嘅对比运用得好好👍🏻淡雪盐仲有助成件事再提升一个层次! 🌸南非鲍鱼先蒸后煎可以留番鲍鱼嘅口感同时唔会太干同韧 鲍鱼肝打成酱,加清酒去左d 苦涩味!甘甜甘甜!🌸 金鲷立鳞烧 配 酸菜鱼汁保留左鱼鳞片,用半煎炸嘅方式,鱼皮香脆可口! 配酸菜鱼汁创新同特别嘅配搭!创意分Up Up 🌸 沙巴虎虾配虫草花忌廉汁个虎虾有成个前臂咁大只!超巨型!虫草花加虾膏,个汁超好味!🌸 鹅肝配苹果醋 一黎见到厚厚嘅鹅肝已经心心眼
臣Osmakase
🌸 粟米冻汤+ 蕃茄仔
以清新去帮助开胃,做好准备接住落黎嘅美食!
🌸龙虾汁蒸蛋
时令海产(3款)
🌸滨烧石垣贝
师傅用左8/9 月最当造嘅石垣贝
肉质鲜甜,口感有d 似象拔蚌!比较实在同爽口!
师傅提醒我地可以饮埋果啖汤仔,果然好清甜!赞赞赞!
🌸 马友一夜干
🌸 白虾带子 配淡雪盐
上层脆身白虾咸鲜加下层大大粒鲜甜带子!
师傅对脆同软嘅对比运用得好好👍🏻
淡雪盐仲有助成件事再提升一个层次!
🌸南非鲍鱼
先蒸后煎可以留番鲍鱼嘅口感同时唔会太干同韧
鲍鱼肝打成酱,加清酒去左d 苦涩味!
甘甜甘甜!
🌸 金鲷立鳞烧 配 酸菜鱼汁
🌸 沙巴虎虾配虫草花忌廉汁
个虎虾有成个前臂咁大只!超巨型!
虫草花加虾膏,个汁超好味!
🌸 鹅肝配苹果醋
一黎见到厚厚嘅鹅肝已经心心眼😍!
个苹果醋中和鹅肝个油腻感💪🏻
加埋冰冻菠萝配柚子汁 ,超给力!
🌸 美国封门柳+ 昆布干
肉质鲜嫩, juicy juicy!
🌸 九州高菜炒饭 + 杂菜
我想讲连炒饭都唔马虎!师傅落左满满嘅Mayonnaise,真系食到停唔到口!
🌸甜品:柚子雪糕+ 焦糖多士
最后甜品都超有心思,食落有惊喜!
成个餐都十级满意👍🏻大满足!
下次一定要带埋屋企人黎试💕💕