2020-11-17 99 浏览
无意中发现大埔墟呢一间充满日本特色嘅拉面,一入到去就见到有吧枱可以望住师傅煮嘢食,有几张小枱。见到墙身贴满唔同特色同意思嘅日本海报,真系好似去咗日本𠮶啲居酒屋咁。呢度下单嘅方法系自己圈出自己嘅个人喜好,我哋都叫咗黑蒜鸣猪软骨曲拉面同焰鸣叉烧直拉面🍜,然后软硬度,辣度等都可以因应自己嘅喜好去选择。面一上,就闻到一阵阵嘅蒜香味同埋猪软骨配合樱花虾味。个人认为食面既主角系汤底,两者一啲都唔油腻同咸,秘制汤底配合小小既辣粉去刺激味蕾,好爽至于配料猪软骨同叉烧,量多之余仲入口即融小食方面,我哋叫咗芝士粟米玉子烧,粟米粒粒分明,芝士溶咗喺蛋之中,味道适中,就连我唔太钟意食芝士嘅人都觉得好好味。温馨提示,呢个要趁热食啊,如果冻咗芝士硬d就冇咁好食!另外我哋仲叫咗炸鸡软骨同几串烧物,鸡软骨点沙律酱,呢个组合系天衣无缝串物当中,比较深刻嘅系牛柳粒,因为佢唔会太烟韧,一入口已经即刻充满牛香味。其他串物就觉得普普通通。不过整体来讲系大满足,一定会再嚟食过
至于配料猪软骨同叉烧,量多之余仲入口即融

2020-11-16