2024-07-07
上星期希希去完元朗同朋友仔玩完之后,就去左Yoho行街不过爸爸想食饭🍚,妈妈想食鱼生🐟,而希希又想食乌冬🍜㖞,揾左好耐都未揾得啱去边度食。突然见到【炙・宴 Aburi-EN】有个《幸せの二重丼》,可以一次满足哂希希一家人嘅要求😋🐂宫崎和牛井配乌冬(热)🍜一打开呢个宫崎和牛井,已经俾𠮶阵香气吸引住👃个丼饭用上优质嘅宫崎和牛🥩牛肉片片厚薄均匀,煮到啱啱好,保持住嫩滑嘅口感。牛肉上面洒咗少少葱花同香菇,仲有啲微微嘅香味。米饭方面,用嘅系日本珍珠米🍚煮得非常好,粒粒分明,唔会过硬又唔会过软,仲有少少弹牙嘅口感,配埋和牛真系一流👍配餐嘅乌冬亦都唔错,汤底清甜但有层次感🍲唔会过于浓味,饮落去好舒服。乌冬面条弹牙,有啲Q弹嘅口感。加咗不少昆布同埋鸣门卷,增添咗唔同嘅口感😋冲绳猪肉煎饺系配菜,饺子皮炸到金黄酥脆🥟但系入面嘅馅料仲保持住嫩滑,多汁😋🐟角切鱼生丼配乌冬(冷)🍜另一个餐系角切鱼生丼,同样令人惊喜🤩鱼生每一件都切得厚薄适中,鱼肉新鲜。鱼生铺满成碗饭🍣底下同样系日本短粒米,饭嘅质感同之前嘅和牛丼一样,保持住高水准。冷乌冬系夏天嘅一大享受❄️面条一样系弹牙,但冷面嘅口感更为爽口,令人食完之后感觉好
🐂宫崎和牛井配乌冬(热)🍜
一打开呢个宫崎和牛井,已经俾𠮶阵香气吸引住👃
牛肉上面洒咗少少葱花同香菇,仲有啲微微嘅香味。
配餐嘅乌冬亦都唔错,汤底清甜但有层次感🍲
唔会过于浓味,饮落去好舒服。乌冬面条弹牙,有啲Q弹嘅口感。
加咗不少昆布同埋鸣门卷,增添咗唔同嘅口感😋
冲绳猪肉煎饺系配菜,饺子皮炸到金黄酥脆🥟
但系入面嘅馅料仲保持住嫩滑,多汁😋
🐟角切鱼生丼配乌冬(冷)🍜
另一个餐系角切鱼生丼,同样令人惊喜🤩
鱼生每一件都切得厚薄适中,鱼肉新鲜。鱼生铺满成碗饭🍣
冷乌冬系夏天嘅一大享受❄️面条一样系弹牙,但冷面嘅口感更为爽口,令人食完之后感觉好清新🍃
甜品方面,蕨饼上面洒满咗黄豆粉,咬落去有一种软糯嘅口感😋