餐厅: 大班樓
资讯:

2022-06-01 767 浏览
Booking 爆满的大班楼,终于捕到有位!门面普通,装修朴素,但非凡嘅厨艺让这间餐厅上了今年度「亚洲五十最佳餐厅」选举的第五名。真是不简单!当日试咗他们的套餐,因为咁难book位,谂住一次过试多几款他们的招牌菜。食到饱饱济济,可能有啲贪心咗😝。前菜是大班楼子姜皮蛋,但待应话无晒子姜,问我哋转唔转前菜。我哋选择照要皮蛋。皮蛋晶莹剔透,皮蛋黄系流心嘅,我第一次试,好香,好好味。老陈皮五香牛肉好香口。另一半则觉得个汁酱不均匀,同埋味陈皮味可以再重些。超欣赏这个蜂巢芋泥烟鸭盒(左)尤其系个脆皮,炸得非常之松脆,食落口感好正👍🏻,系今餐其中一个深刻的食物之一。 金钱蟹肉香菇盒(右)都好松脆可口,但有一些普通。老火靓汤好清甜,好足料,包括有花胶同乌鸡,冇得输。鸡油花雕蒸大花蟹配陈村粉系我万众期待嘅菜式,由卖相至味道都没有令我失望。我哋两个食到津津有味。侍应收碟嘅时候,话第一次见到只碟食清光,乜都冇。🤣 之前见有YouTuber话花雕味太重,食不出蟹的鲜味。我亲身试咗之后,就不同意。可能我本身喜欢花雕的香醇味道,用得啱啱好,有酒嘅香味之余,亦带出蟹嘅鲜甜。啲陈村粉用嚟朔晒啲汁,简直系完美的配搭!对
Booking 爆满的大班楼,终于捕到有位!

大班楼皮蛋

老陈皮五香牛肉

前菜

老火靓汤好清甜,好足料,包括有花胶同乌鸡,冇得输。
老火靓汤

鸡油花雕蒸大花蟹配陈村粉系

对话肉桂糖醋排骨有些期望的。本身喜欢咸咸酸酸味道的我,觉得个话梅味不够出。
话肉桂糖醋排骨

食咗咁多肉,来个鱼汤浸丝瓜来中和一下。鱼汤很鲜甜,喜欢饮鱼汤的朋友可以试吓。
鱼汤浸菜苗

去到三虾炒饭时,已经饱到郁唔到,只试咗一少啖,其他打包。炒得很干身,很喜欢鲜虾、虾干及虾膏的这个配搭,咸咸香香几好食,就算已经饱到上心口都觉得好味。只有一个小小的挑剔,就系觉得偏油咗一点。纯粹个人口味。
三虾炒饭
去到甜品时间,好彩份量很袖珍。我特别喜欢那杯生磨杏仁茶,好香滑,连埋蛋白一齐食提升层次感。杞子雪糕方面,我本人觉得太重奶味,因为本身唔受得奶的味道,食咗两啖就要麻烦另一半帮我清埋。当然有一半原因系因为已经太饱了~
甜品

全餐坐得舒服,服务亦很好。
2022-04-29
大班楼皮蛋