2020-11-23
The Salted Pig (葵芳) -好耐冇去葵芳,原来新都会呢度开咗间「猪」门店🐖 环境睇落咁chill, 餐厅装修仲要劲靓,而且见到星期一仲有主菜有买一送一嘅优惠😍 梗系要去试吓啦!首先入到去装修好特别,墙壁装饰好特别,好似话集合来自唔同地方特别元素嘅灵感,所以有一种好生动有趣嘅感觉🤪 -🔍 西班牙香辣蒜片虾、辣肉肠多士 $128系好特别嘅菜式😍 首先就系蒜蓉多士焗得好脆好香,西班牙虾方面,只只虾都好大🦐 仲要好新鲜!再配埋辣肉肠加落块多士度,超match!-🔍 招牌烧鸡胸沙律 🥗 $138超级丰富嘅沙拉 🥗! 有成排鸡胸肉喺度真系超级足料!鸡胸肉食落去仲要系慢煮𠮶种嘅感觉,食落好湿润,完全唔会觉得干或者鞋口。除咗鸡胸肉之外,仲有烚蛋、青瓜、粟米粒、烟肉粒,仲有平时喺沙律好少见嘅菲达芝士🤪 -🔍 招牌德国咸猪手 $298🌟不愧系招牌!The salted pig系招牌菜式而闻名,讲到明会用猪嘅最好部位,仲标榜用优质同埋新鲜嘅食材制作食物。讲到咁好,就梗系要试吓🤪 果然全副其实!超级出色嘅咸猪手!讲到明二人份量,最好嘅仲帮你切埋出嚟,唔使慢慢切咁麻烦,啖啖肉!果然系「猪」门店,平
🔍 西班牙香辣蒜片虾、辣肉肠多士 $128
🔍 招牌烧鸡胸沙律 🥗 $138
🔍 招牌德国咸猪手 $298
🌟不愧系招牌!The salted pig系招牌菜式而闻名,讲到明会用猪嘅最好部位,仲标榜用优质同埋新鲜嘅食材制作食物。讲到咁好,就梗系要试吓🤪 果然全副其实!超级出色嘅咸猪手!讲到明二人份量,最好嘅仲帮你切埋出嚟,唔使慢慢切咁麻烦,啖啖肉!果然系「猪」门店,平时食咸猪手会觉得好肥腻或者太咸,但佢完全冇呢个问题!啖啖肉但唔会太肥腻,而且唔会过咸,最重要亦都系最欣赏嘅位就系佢个外皮超脆🤩 食落去好有食脆皮乳猪𠮶层皮咁脆卜卜嘅感觉🤣
🔍 甜品拼盘 Dessert platter 🍨🧁🍰$228
🌟极度邪恶🌟超级丰富嘅甜品拼盘,当中包括cheesecake, 朱古力心太软、香蕉拖肥批、蜜糖苹果脆脆同埋两个雪糕,心太软香浓朱古力味,加上极度流心,影相一流😍 香蕉拖肥批,香蕉味浓,配搭拖肥仲有上面嘅cream做装饰,极度邪恶😈 觉得特别嘅系蜜糖苹果脆脆,因为睇落去似系普通一个雪糕再加苹果,但一路食落去就会食到入面有脆脆(睇落去唔明显但原来收收埋埋🤫)同埋焦糖酱嘅感觉,无论口感定味道都好特别😍
🔍 Guava Royale 🍸 $98
葡萄气酒夹粉红番石榴汁,系杯好易入口、好清新嘅cocktails
🔍 Tango 🍹 $62
系西柚红莓菠萝,又夹有柚子茶嘅味道,超大杯唔使讲,而且饮落去仲有一粒粒西柚红莓嘅口感
📍The Salted Pig (新都会广场) (葵芳)
葵芳兴芳路223号新都会广场5楼531及540号舖