2014-03-11
面包 可能对于好多人黎讲只系充饥既食物求求其其食落肚饱左就算但对我黎讲 面包除左用黎饱肚 更可以用黎欣赏享受食到有诚意整既好味面包 可以令人心情变好;)坊间近年开左好多不同既面包店 间间都有一定水准而其中一间好得我欢心既就系系荃湾广场既粮友呢间野系一田开左后出现 每次经过都见到好多人系入面 一直想去睇睇加上呢间店有一大特色就系每当有新鲜面包出炉时 店员会摇动响铃 等出面既人知道有面包出炉面包出炉个种香气 加上好奇心既驱使令到最后忍吴住入去睇个究竟;p店内面包种类繁多 款款吸引 一时难以决定买边款试我本身好钟意食芝士同紫薯 所以最后买左四个包试!呢个包系咁岩新鲜出炉时买架 系佢仲热时食落去既感觉 一试难忘 佢面包咬落非常松软 轻轻咀嚼就觉得系好似系自己个口到溶化紧 松软既口感伴随啖啖既紫薯 又香又软 令人可以好快就食晒成个包!!不过个包本身size比较细 有少少似空气包 大食既朋友如果净系食一个既话 未必够饱!呢个包系粮友既其中一款招牌面包!一出炉就好快俾人扫晒! 钟意食紫薯既朋友一定吴可以放过呢个面包 佢白色既外皮非常软林林 一咬就已经食到中间既紫薯馅 比起紫薯花卷 呢个包既紫薯量多好
求求其其食落肚饱左就算
但对我黎讲 面包除左用黎饱肚 更可以用黎欣赏享受
食到有诚意整既好味面包 可以令人心情变好;)
坊间近年开左好多不同既面包店 间间都有一定水准
而其中一间好得我欢心既就系系荃湾广场既粮友
呢间野系一田开左后出现
每次经过都见到好多人系入面 一直想去睇睇
加上呢间店有一大特色
面包出炉个种香气 加上好奇心既驱使
令到最后忍吴住入去睇个究竟;p
店内面包种类繁多 款款吸引 一时难以决定买边款试
我本身好钟意食芝士同紫薯 所以最后买左四个包试! 呢个包系咁岩新鲜出炉时买架 系佢仲热时食落去既感觉 一试难忘 佢面包咬落非常松软 轻轻咀嚼就觉得系好似系自己个口到溶化紧 松软既口感伴随啖啖既紫薯 又香又软 令人可以好快就食晒成个包!!不过个包本身size比较细 有少少似空气包 大食既朋友如果净系食一个既话 未必够饱! 呢个包系粮友既其中一款招牌面包!一出炉就好快俾人扫晒! 钟意食紫薯既朋友一定吴可以放过呢个面包 佢白色既外皮非常软林林 一咬就已经食到中间既紫薯馅 比起紫薯花卷 呢个包既紫薯量多好多 我最钟意既一点系 佢既紫薯味道好香好自然 食得出吴系落左好多糖 可以食到紫薯本身最原始既味道 一啖接一啖 食吴停口;) 薄薄既包身 索价$18 绝对吴便宜 但当你食过之后 你就会觉得物有所值! 异于紫薯系列松软既口感 呢个包属于米烧类 表皮咬落去烟烟韧韧 带有微微既米香 口感特别 个馅先系呢个包既重点 内有四种芝士 软身既芝士酱和忌廉芝士, 加上为数不少既马苏里拉和车打芝士粒 有软有硬 口感有层次 加上带微酸既忌廉芝士 伴同带咸香既车打芝士粒 多种芝士汇聚系口中 味道香浓 对芝士迷黎讲 简单系一大享受!! 另一个一定可以满足到芝士迷既包!!香软既饺子外皮 内里注满流质既芝士 一咬开 d芝士就会即刻涌出黎 会食到成口芝士 香浓既芝士同软糯既外皮非常相配 如果撞岩新鲜出炉 流心效果更佳 但要小心 留出黎既芝士非常热 小心烫亲口!;p
总括黎讲 粮友既面包系高水准之作 每款都各有特色 值得一试! 食完佢既面包 真系会令人有种大满足既感觉架;)
题外话/补充资料:
粮友长期有新鲜面包出炉 就算买吴到自己心水 总会其他热腾腾既面包满足到你架;)