2017-05-04
早几日约咗个中同去食放题,地方自然又系兆万中心。系兆万楼下望咗阵,见大家都未食过八幡屋,咁咪去试下新野。一入到去,环境几企理,同埋望到啲摆设几有日本feel,尤其一大堆日本酒既陈列,感觉似日本料理多于放题,第一印象已经几好。一开始就点左啲前菜,例如一口胡麻冷豆腐同埋将军沙律。冻豆腐既size就真系一口岩岩好,可以放心咁填多啲,唔惊佢成盆豆腐咁上。豆腐配胡麻汁加上木鱼丝几唔错!将军沙律原来系温泉蛋配沙律,食之前搞均只温泉蛋同埋啲蔬菜,再连埋甜甜地既芝麻酱,口感清新同独特!试完呢啲开胃前菜,梗系开餐食多啲啦!因为我中学同学唔食得生冷野,得我一个人食,唯有今次点少啲。烧物方面,点咗盐烧牛舌、盐烧鸡中翼、窑烧猪颈肉仲有烧粟米。当中个人最好烧牛舌,次次食放题都必点!上台既时候已经烧辣辣,肉质弹牙,唔会似烧左十世既牛舌干咁,呢个牛舌几值得推介!另外,猪颈肉个啲都唔错。黎到食放题,点少得寿司同刺身,可惜个中同唔舒服,唯有我食埋佢个份啦!因为有升级既关系,多左唔少选拣。于是,一口气点左海胆手卷、鳗鱼八幡卷、芥末八爪鱼军舰、花之恋,仲有升级先有既油甘鱼刺身、珍宝带子刺身同埋珍宝赤虾刺身。因为升级关系,睇
黎到食放题,点少得寿司同刺身,可惜个中同唔舒服,唯有我食埋佢个份啦!因为有升级既关系,多左唔少选拣。于是,一口气点左海胆手卷、鳗鱼八幡卷、芥末八爪鱼军舰、花之恋,仲有升级先有既油甘鱼刺身、珍宝带子刺身同埋珍宝赤虾刺身。因为升级关系,睇得出有花下心思砌,几好!油甘鱼食得出真系新鲜野黎,带子同埋赤虾的确系珍宝份量同埋味道鲜甜!
当然升级后唔止刺身既,仲有烧羊架、烧味醂鱼干同盐烧油甘鱼头之类,多左唔少选拣。羊架几肥美同埋唔会冇咗阵羊膻味。烧味醂鱼干可以当系啲开胃同埋配菜既小吃。
而炸物,梗系点都要试下芝麻鸡翼,因为芝麻鸡翼好难整得难食。如果间舖连芝麻鸡翼都炸唔好,就真系要改善下。食落,上台系岩岩炸完,够热辣辣,味道唔错既!仲有点埋番薯仔天妇罗,南瓜天妇罗同埋鸡软⻣。
中同选左豚肉生姜烧,二人位量黎讲,出乎意料地多,同埋啲猪肉肥肥地兼够哂入味,几好食,成碟都清得七七八八。
最后,本住咩都哂既心态,有点埋豉汁炒蛏子、芝士大虾金龙船、十胜红豆牛奶布甸、焦糖菠萝同埋芒果布甸等等。当然,如果红豆可以少甜就更好,而个牛奶布甸的确几好食!同埋呢度既侍应,态度都几好,同埋换碟既速度算快,唔会成堆碟堆埋一齐。
查看之前的留言 ()